Grevat, mësuesit dhe llafet e budallme

15 Janar, 2019 - 11:00 am

Nga Rrahman Paçarizi

Në parim kërkesat e punëtorëve gjithmonë janë të drejta. Ato janë presion i grupeve të caktuara sociale e profesionale drejtuar punëdhënësve apo qeverive, zakonisht me kërkesa për rritjen e të ardhurave, përmirësimin e kushteve të punës apo përmirësimin e përgjithshëm të pozitës së atij grupi social apo profesional.

Edhe greva e mësimdhënësve dhe punëtorëve të tjerë të arsimit do pa si e tillë. Unë personalisht nuk i mbështes grevat si mjete të presionit, pasi shpesh dyshoj se një pjesë e këtyre grupeve mund të jenë të orientuara politikisht dhe rrjedhimisht pjesa tjetër të jetë e manipuluar. 

Sektori i arsimit në Kosovë aktualisht është ndër sektorët e privilegjuar në kuptim të pagave. Mësimdhënësit kosovare paguhen relativisht mirë krahasuar me shkallën e zhvillimit ekonomik të vendit, krahasu me sektorë të tjerë e sidomos krahasu me sektorin privat, i cili në Kosovë nuk prin në kuptim të mirëqenies së punëtorit, por përkundrazi.

A është kjo arsye që t’u mëshohet hundëve arsimtarëve? Unë mendoj se jo. Mendoj kështu pasi një shoqëri që synon zhvillimin dhe rritjen e standardit duhet të synojë rritje pagash. Të arsyetueshme sigurisht. A është arsye t’u mëshohet hundëve arsimtarëve se paskan dëshmu performancë të dobët? Sërish jo. Faji nuk është te secili mësimdhënës veç e veç, por te sistemi i pareformuar apo i reformuar keq, i ndikuar nga politika në kuptim të punësimit etj. Tash nëse ka mësues që janë punësu mbi baza partiake, mësuesit e tjerë nuk duhet t’i vuajnë këto pasoja, por duhet të reformohet dhe depolitizohet sistemi. Arsimi parauniversitar duhet t’i nënshtrohet konkurrencës siç i është nënshtru stafi i UP-së. Keqpërdorime ka pasur dhe me siguri ka ende në kuptim të përzgjedhjes së stafit, por në minimum, kryesisht falë monitorimit rigoroz nga publiku dhe shoqëria civile.

A duhet t’u mëshohet hundëve arsimtarëve se ata punuakan “dy-tri orë në ditë” siç thonë budallenjtë që nuk dinë se sa kohë i duhet një arsimtari për të përgatitë secilën orë të mësimit veç e veç, sa kohë i duhet që të merret me detyrat e secilit nxënës veç e veç përveç atyre dy-tri orëve që mbaka mësim? Sigurisht që jo, madje është marrëzi të mendohet se arsimtarët punojnë dy-tri orë në ditë.

Tash, pa gogolët: PISA, dy-tri orë mësim dhe rrogat më të larta në rajon, mendoj se nuk është moment i duhur dhe as e ndershme t’i bëhet presion qeverisë për pagat. Qeveria është në një situatë të rëndë politike, MASHT është në mesin e disa reformave që nuk e di saktë se ç’rezultat do të japin. Gjithmonë ka kohë të mjaftueshme për grevat. Mirëpo orkestrimi i grevave në disa sektorë përnjëherësh është një punë me rrezik dhe me erë të keqe. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme