“Gruaja që i vdes burri nuk bën të martohet!”

31 Tetor, 2020 - 5:25 pm

Shkruan Kushtrim Mehmeti

Kjo dukuri në vendin tonë ka prodhuar fëmijë të varfër, fëmijë pa mbështetje, fëmijë të vuajtur, dhe gjithsesi gra pa mbështetje, të vuajtura, duke ju munguar gjithçka qoftë nga aspekti material apo nga aspekti fiziologjik. Dhe më tutje janë goditur, stigmatizuar e linçuar gratë pse ato është dashur të bëjnë ”fajin” për përmbushjen e të drejtës elementare. “Kurva s’po e respekton burrin e saj”, “Po laperavet vejusha”, “ja mori fytyrën burrit/familjes”.

Kjo shoqëri gjithsesi e kontaminuar e degraduar me komplekse inferioriteti vazhdon të mbetet e njëjta, me mendësi prapanike pa as një të vetmin përparim. Nuk brengosem për 50+ vjeçarët që kanë këtë mendim (hajde po bëjmë tolerance për ta për shkak se në ç‘kohë janë rritur)por të njëjtin mendim të kenë të rinjtë (pa dallim gjinie) e tmerrshme dhe e pa tolerueshme. Ta akuzosh Nënën pse i duhet ta shfrytëzoj të drejtën e saj themelore, që i garanton ligji/feja/njeriu është krim i ngjashëm më vrasje. Kurse ne tjerët spektatoret injorant, dashakeq e idiot ti bëjmë ato ta bartin “fajin” pse nuk kanë bërë asnjë faj dhe përsëri të prononcohemi si Evropian s’ka nja të vetmen logjikë.

Sot ne evropianet e shekullit të kaluar veç se nuk kemi ndërruar mentalitet jemi edhe më keq, ngase nëse atyre më herët se ne, u ka munguar dituria dhe pa vetëdije kanë vepruar gabim, sot ne jemi duke vrarë me paramendim.

Na duhet ti lëmi të jetojnë, nëse nuk mund ti mbështesim (jam i bindur që nuk ju duhet mbështetja jonë) thjesht mos t’u përzihemi në punët e tyre, në nevojat e tyre, më e rëndësishmja në jetën e tyre.

Secila grua me apo pa fëmijë, me ish burrin gjallë apo të vdekur duhet gëzoj drejtën (pa u paragjykuar, sulmuar e stigmatizuar) të martohet apo të bashkëjetoj me një burrë që dëshiron e zgjedh ajo, sepse kjo është e nevojshme dhe e domosdoshme për të dhe sidomos për fëmijët. Babai nuk zëvendësohet, por boshllëku mbushet, ofrohet mbështetja dhe dashuria gjithsesi që vjen edhe për njeriun e ri i cili vjen në jetën e tyre. Duhet që familjaret (Baba, Nana, Vëllezërit e motrat) ti mbështesin gratë. Duhet ti mësojmë fëmijët qysh në fillim që kjo është krejtësisht normale dhe jo ti frikësojmë, ti mbushim idiotësira të cilat nëse jo sot nesër na kthehen në bumerang.

Duhet ato gra thjesht ti lejmë të jetojnë jetën e tyre së bashku me fëmijët e tyre ashtu siç ata duan./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme