займ на карту онлайн потребительский кредит

‘Kur vajzat tek ne gjejnë të dashur, ato e hanë një dajak të mirë!’

6 Tetor, 2018 - 12:51 pm

Nga Zana Avdiu

Kur vajzat tek ne gjejne te dashur, ato e hane nje dajak te mire nga familja e saj, dhe kjo konsiderohet krejtesisht normale, si nga vajzat ashtu edhe familja e saj.

Sado qe duket qe kane ndryshu gjerat, del dicka dhe e sheh qe gjendja eshte e keqe sikur edhe me heret. Ne nje grup, ku jane mbi 100 mije vetem gra dhe vajza shqiptare, po diskutonin rreth reagimit te familjeve te tyre, kur ata e kane kuptuar qe keto kane nje lidhje. 99.99% te pergjgjeve te tyre, ishin se ato i jane nenshtruar dhunes, mbylljes dhe ndeshkimeve te tjera, deri sa ata jane binde qe ti martojne.

– Tek ne, nese nje vajze krijon nje lidhje, ajo per disa kohe do ta mbaj fshehte nga familja e saj, sepse perndryshe ajo do detyrohet te fejohet a martohet brenda nates, e gjithe kjo percjellet me rrahje, mbyllje ne disa raste edhe vriten, e shume ndeshkime te tjera, te cilat i bien ne mend familjareve te saj (babes, vellut, axhes…etj).

Pse detyrohet te martohet brenda nates, dhe i nenshtrohet dhunes dhe ndeshkimeve te ndryshme?

Sepse:

– Nderi ne shoqerine tone, eshte i lidhur ngusht per gruan, qe ne kete menyre do ta kontrollojne edhe trupin e saj.
– Gruaja nuk guxon te kete lidhje qysh te doje vet, apo ta krijoje ate kur te doje sepse kjo e ben te pavarur ate, keshtu qe do te humbin poziten doninuese burrat.
– Burri duhet vendose kur me be nje lidhje, qysh me be ate lidhje edhe pse do ta beje ate. Ne rast se ajo e ka bere vet, ajo ka shkelur autoritetin e burrit, dhe eshte krejtesisht normale qe do te ndeshkohet, sepse ka bere shkelje.
– Pra, cdo denim eshte i arsyeshem, sepse mosbindja denohet edhe nga Zoti. E, burrat ne mendjen e tyre, pushtetin e Zotit ne toke e zoterojne ata, dhe sillen sikur grate te ishin krijesat e tyre!

Ne shoqerine tone, i gjithe morali qendron tek gruaja, dhe ne kete forme legjitimohet autoriteti i burrave mbi grate, keshtu qe e kontrollon gruan, dhe cdo gje per te.Nuk eshte rastesi, qe i gjithe presioni per moral dhe besnikeri bie mbi grate, ato ngarkohen me kete pergjegjesi te madhe dhe ne momentin qe ato nuk pergjigjen si duhet, i tejkalojne pergjegjesite e tyre, atehere vjen edhe ndeshkimi. E kush do ta jape ndeshkimin? Atyre te cileve iu detyrohen, burrat pra!… dhe ne kete menyre ato te mbesin nen kontrollin e burrave, pergjithmone!

Kjo pergjegjesi fillon te iu ngarkohet vajzave qe ne femijeri, te ndeshkohen per ato qe djemt deri ne moshen e rritur argetohen.
Djemte qe ne femijeri mesojne se si duhet te shajne, si duhet te mos frikesohen, si duhet te behet i dhunshem dhe dominues, ndersa vajzat i mesojne qe edhe kur dikush tjeter te shaje, ajo te skuqet. Pra, djali duhet te urdheroj, ajo te nenshtrohet!

Dhe, presioni mbi grate nuk eshte per moralin ne vetvete, ta zeme i bazuar tek Zoti, sepse Zoti sipas te gjitha feve, e denon ne te njejten menyre “imoralitetin”, qofte te burrit e qofte te gruas.. e tek ne, “imoraliteti” nuk eshte i ndaluar per burrat, por vetem grate. Pra, kur eshte ne pyetje pushteti, dominanca burrat e harrojne edhe Zotin edhe fene. Ata, ate e vene ne funksion vetem kur ua forcon poziten e tyre dominuese.

Keshtu qe, gra dhe vajza mos u nenshtroni, luftoni per veten tuaj. Ata nuk jane pronaret tuaj, por ju te vetvetes!

Nga Zana Avdiu

Të ngjajshme