Letër nga një grua e marrë

24 Nëntor, 2017 - 3:00 pm

(letër për një burrë)

Poezi e shkruar nga Nizar Qabbani.

Mjeshtri im i dashur,
kjo eshte nje leter e nje gruaje te marre,
e nje gruaje te marre perpara meje, shkruar per ty!
Emri im? Me lejo t’i leme menjane emrat
Rania, o Zaynab
a te mevonshmet si Hayfa
Gjeja me e pamend qe mbajme mbi vete, Mjeshtri im, emrat jane…

Mjeshtri im,
kam frike te te them mendimin tim
Kam frike-pse e kam bere-
qe qiejve u djegsha.
Per Lindjen tende, Mjeshtri im i dashur,
te konfiskosh letra blu,
te konfiskosh endrra nga arka e thesarit te grave.
Ushtrim shtypjeje mbi emozione e grave,
perdor thika ..e sakica
per te folur me grate
e ben kerdine mbi pranveren e ndjenjave e
gershetat e zinj.
Eshte Lindja jote, i dashur Mjeshter,
Prodhon kuroren delikate te Lindjes
me kafkat e grave

Mos me kritiko, Mjeshter,
nese shkrimi im eshte i varie
sepse shkruesi dhe shpata jane jashte portes sime,
jashte, pertej kesaj dhome eshte tingulli i eres dhe lehja e qenve
mjeshtri im.
“Antar al Abys” pas portes sime pergjon
Ai me vret
nese letren time do te shihte,
ai koken do ma priste atje jashte
nese do flisja per torturen time,
ai koken do ma priste atje jashte
nese do shihte Sheerness-in ne veshtjet e mia.
Per Lindjen tende, mjeshtri im i dashur,
rreth e rrotull grave me ushta.
Eshte Lindja jote, mjeshtri im i dashur,
qe zgjedh burrat per t’u bere profete
e varros grate neper pluhur.

Mos m’u besdis,
mjeshtri im i dashur, nga keto rreshta,
mos m’u besdis!
Nese thyeni denoncimet e bllokuara ne shekuj,
nese une s’do kisha ruajtur vetedijen,
nese s’do kisha ikur
nga kupolat e haremit ne keshtjella…
sepse u rebeluan kunder vdekjes sime
kunder varrit tim, kunder rrenjeve te mia…
Mos m’u besdis, mjeshter i dashur,
Sepse kam shfaqur ndenjat e mia
Per burrin oriental.
Nuk eshte çeshtje poezie o ndjenje,
Burri oriental, me falni per shprehjen, nuk e kupton gruan,
perveçse mbi çarçafe…

Me vjen keq, mjeshtri im,
-nese pafytyresisht kam sulmuar mbreterine e Burrave
per letersine e madhe te rruges-
eshte letersia e burrave.
Edhe dashuria gjithnje ka qene
Percaktim i burrave,
edhe seksi gjithnje ka qene
nje helm i shitur prej burrave
Nje perralle e ngjashme,- liria e grave ne vendet tona,
qe nuk eshte liri!
Eshte ndryshe liria e burrave…
Mjeshtri im!
Thuaj gjithçka deshiron per mua. S’ka rendesi
Shallow .. Stupida .. Crazy ..E marre…thjeshte mentalitet.
qe s’me perket …

Ajo qe shkruan shqetesimet e saj…
ne llogjiken e burrave quhet
nje grua e marre.
Nuk te kam thene ne fillim
Qe jam nje grua e marre??

Përktheu Aqif Hysa

Të ngjajshme