Meghan Markle me fjalim të fuqishëm për feminizmin

31 Tetor, 2018 - 3:52 pm

Diskutimi feminist i Meghan Markle në Wellington, etapa e fundit e Royal Tour, jo vetëm ka bërë xhiron e botës, por gjithashtu është raportuar edhe si unik dhe është cilësuar si një fjalim feminist i ‘fuqishëm’.

Dukesha e Sussex filloi me një përshëndetje Maori, “tēnā koutou katoa” ose “përshëndetje për të gjithë ju”, e cila mori një lumë duartrokitjesh nga të pranishmit. Ajo vazhdoi të flasë për admirimin e saj për vendin, i cili u bë vendi i parë vetëqeverisës në botë që më 1893, iu dha grave të drejtën për të votuar.

“Urime Zelandës së Re, që i ka dhënë të drejtën e votës femrave 125 vite më parë”, ka nënvizuar dukesha e Sussex.

“Shembulli juaj historik më ka bërë të reflektoj për impaktin dhe kuptimin e tij, sepse votimi i grave lidhet me feminizmin dhe feminizmi tregon të drejta të barabarta”, ka thënë dukesha gjatë diskutimit të saj përpara Kryeministrit Jacinda Ardern dhe Guvernatorit lokal, Dame Patsy Reddy në Government House.

E qartë dhe e drejtpërdrejtë Meghan ka shtuar: “E drejta e votës nuk ka të bëje thjesht me të drejtën e votës, por edhe me themelet e të drejtës së njeriut për të qenë në gjendje të marrë pjesë në zgjedhje për të ardhmen e tij dhe për atë të komunitetit dhe kjo u duhet njohur të gjithëve. Edhe ata pjesëtarë të shoqërisë që janë të margjinalizuar për shkak të racës, etnisë apo çfarë do lloj orientimi tjetër.

Prandaj e përgëzoj Zelandën e Re që i ka mbështetur këto të drejta 125 vite më parë, dhe që ka kuptuar se femrat meritonin të ishin një zë aktiv në shoqëri. Bravo për të gjithë këtë sforcim që ka aktivizuar nivelin global. Ju falënderoj të gjithëve thellësisht me fjalët e Kate Sheppard, një nga figurat më të shquara të lëvizjes së votimit të grave në Zelandën e Re: “Gjithçka që ndan, qoftë për shkak të racës, besimit, apo seksit është çnjerëzore dhe duhet të kapërcehet”.

Kanë qenë të shumtë ata të cilët e kanë lavdëruar fjalimin e dukeshës, madje një person e ka përshkruar atë si “të fuqishëm”.

“E kam dashur këtë fjalim. Ajo çfarë dukesha Meghan ka bërë në pesë muajt e saj të parë si pjesëtare e familjes mbretërore britanike ka qenë e mahnitshme”, shkroi një person.

Një tjetër shtoi: “Unë mendoj se Meghan është një model i shkëlqyer për vajzat e reja. Do të ishte e vështirë të gjeja një model më të mirë për vajzën time 17-vjeçare”./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme