Dëshira të thjeshta

Poezi nga Gioconda Belli

Përktheu: Manjola Brahaj 

Sot i kisha dashtë gishtat e tu me më shkrue histori në lkurë
e kisha dashtë puthje në shpindë
me më marrë para duersh,
me më thanë të vërtetat ma të mëdha
o ma të mëdhatë gënjeshtra.
Me më thanë për shembull
që jam gruja ma e bukur e botës
që më do shumë,
gjana si këto,
aq të thjeshta,
aq të përsëritshme.
Që me më rrethue ftyrën
e me më ndejtë tue më pa sytë,
sikur jeta jote të varej prej buzëqeshjes së të mive
tue ngatërrue të gjitha pulëbardhat në shkumë.
Due gjana, si me ecë në trupin tim
udhë e pyllëzume dhe kundërmuese
me qenë ti shiu i parë i dimnit
me të lanë me ra kadalë,
e ma pas në breshën.
Gjana due, si nji vorbull të madhe ambëlsie
tue u zhdukë
nji zhurmë e nji kërmilli,
nji akuarium me peshq në gojë.
Diçka të tillë,
të njomë e lakuriqe
si nji lule në prag të dhanies së dritës parë
të agimit
ose thjesht nji farë, nji pemë
pak barë
nji përkdhelje që të më bâjë me harrue
kalimin e kohës
luftën
rreziqet e vdekjes. / KultPlus.com

Dhe zoti më bëri grua

Gioconda Belli /
Përktheu: Enver Robelli

Dhe zoti më bëri grua,
me flokë të gjata,
sy,
hundë e gojë të një gruaje.
Me kodrina të rrumbullta
dhe rrudha
dhe lugina të buta,
më gërreu nga brenda
dhe më bëri punishte njerëzish.
I thuri bukur nervat e mia
dhe me kujdes m’i mati
hormonet.
Përzjeu gjakun tim
dhe e zbrazi në mua,
që trupin tim
ta ujit gjithkund.
Kështu lindën mendimet,
ëndrrat,
instinktet.
Të gjitha këto ai i krijoi me maturi
me psherëtimat e tij
dhe me dashurinë e tij zhbiruese,
ato një mijë e një gjëra, që çdo ditë më bëjnë grua,
dhe për shkak të të cilave unë
çdo mëngjes zgjohem krenare
dhe gjininë time bekoj.


Dhe Zoti më bëri femër

Poezi nga Gioconda Belli.

Dhe Zoti më bëri femër,
me flokë të gjata,
sy,
hundë dhe gojë femre.
Me linja
dhe kurba
dhe valëzime të buta
dhe më gërmoi brënda,
më bëri një prerje të qënieve njerëzore.
Endi me delikatesë nervat e mia
dhe i balancoi me kujdes
numrin e hormoneve të mia.
Kompozoi gjakun tim
dhe më injektoi me të
që të vadiste
të gjithë trupin tim ;
lindën kështu idetë ,
ëndrrat
instiktet.
Të gjitha që krijoi butësisht
gdhendur me frymë
dhe zhbiruar me dashuri,
janë mijëra gjërat që më bëjnë femër çdo ditë
për të cilat zgjohem krenare
çdo mëngjes
dhe bekoj seksin tim.