‘Grueja shqyptare fare trashigimit s’ka te prindja, kanuja e xen gruen si nji tepricë në shpi’

Kanuni i Lekë Dukagjinit ka një rol tejet të rëndësishëm në kulturën e kombit shqiptar, kanun ky që ka qenë si një lloj ‘kushtetute’, ku me rregullat dhe ligjet e të cilit është zhvilluar jetera në viset shqiptare, shkruan KultPlus.

Mirëpo, ka akoma shumë debate për figurën dhe trajtimin e gruas sipas kanunit: Disa prej studiuesëve e kritikëve thonë se duke pasur parasysh kohën në të cilën ka ekzistuar dhe është aplikuar kanuni, ka qenë e drejt trajtimi i tillë, ndërsa ka prej atyre që e konsiderojn si dicka jo njerëzore mënyrën se si është trajtuar gruaja sipas Kanunit.

Në kanun flitet për martesën e gruas, si duhet të sillet në martesë e si duhet të martohet, flitet për hisen e gruas, e të tjera gjëra që sipas kanunit i takojnë dhe nuk i takojnë një gruaje.

Ajo për të cilën debatohet më së shumti, është e drejta e gruas për trashëgimi, duke u thënë se gruaja shqiptare nuk gëzon të drejtën për një të tillë.

‘Grueja shqyptare fare trashigimit s’ka te prindja , as në shpi ,as në plang –kanuja e xen gruen si nji tepricë në shpi. Prindja s’mendon per pajë as per kurnji send per vajzë të vet : qi e xen do t’i a baje kujdesin. Prindja e djalit , qi e xun vajzën do të mendojn per gjith shka duhet per martesë të saj’, thuhet më saktësisht në kanun. / KultPlus.com