Kabinat e famshme telefonike do të mbrohen nga mbyllja

Mijëra kabina telefonike në mbarë Mbretërinë e Bashkuar do të mbrohen nga mbyllja, sipas BBC.

‘Ofcom’, rregullatori i telekomunikacionit në Mbretërinë e Bashkuar, tha se do të ndalojë  mbylljen e 5 000 kabinave telefonike në zona me sinjale të dobëta celulare ose shkallë të lartë aksidentesh, nëse ato janë ende të nevojshme nga komunitetet lokale.

Vitet e fundit këto kabina kanë dalë jashtë funksionit.

Por, aktualisht, një kabinë telefonike do të ruhet nëse:

  • ndodhet në një pikë të nxehtë aksidenti ose vetëvrasjeje
  • në shumë se 52 telefonata janë bërë prej saj gjatë 12 muajve të fundit
  • rrethanat e jashtëzakonshme nënkuptojnë se ka nevojë për një të tillë
  • vendndodhja nuk mbulohet tashmë nga të katër rrjetet celulare

Selina Chadha, drejtoreshë në ‘Ofcom’ thotë se “disa prej tyre do të përdoren për të kryer një numër relativisht të ulët telefonatash. Por, nëse një nga ato telefonata është nga një fëmijë i shqetësuar, një viktimë aksidenti ose dikush që mendon për vetëvrasje, ajo linjë telefonike publike mund të jetë një mjet shpëtimi në një kohë nevoje të madhe”. / KultPlus.com

Simboli më i famshëm i Londrës shkon në histori

Kabinat e kuqe telefonike, të cilat janë simbol i Londrës, për herë të parë u prezantuan në vitet e njëzeta të shekullit të kaluar, në mënyrë që të kenë qasje të gjithë njerëzit në telefon.

Sot këto kabina pothuajse nuk janë më të nevojshme për shkak të rritjes së teknologjisë celulare, por edhe gjendjes së keqe në të vilën ndodhen. Grupi i qytetarëve në Londër, për fat të mirë, ka vendosur t’i riparojë ato.

“Meqë kabinat janë shenja jonë mbrojtëse, ato nuk duhet të jenë të ndyra dhe të ndotura me grafit. Pyesja veten pse nuk duhet t’i pastrojmë. Sapo pashë një në gjendje shumë të keqe, dhe u ndjeva sikur pashë një të afërm të moshuar që vuan nga dhimbja”, tha Emily, një nga qytetarët që pastruan një pjesë të kabinave.

Për fat të keq, ky aksion i qytetarëve londinezë nuk do të jetë i mjaftueshëm për t’i shpëtuar. Disa nga kabinat e preferuara janë duke u shitur dhe disa janë shndërruar në biblioteka ose janë dhënë me qira për shitësit lokalë.

Përveç asaj se të gjithë kanë telefona mobilë, në Londër janë prezantuar telefona në rrugë me qasje në internet dhe më e rëndësishmja është se ata janë falas.