Ministria e Diasporës në Shqipëri dërgon falas tekste shkollore në gjashtë shtete të huaja

Ministria e Diasporës në Shqipër, përkatësisht Qendra e Botimeve për Diasporën në bashkëpunim me Ministrinë për Europën dhe Punët e Jashtme, ka dërguar falas tekste shkollore në Poloni, Ukrainë, Belgjikë, Rumani, Çeki, Slloveni, shkruan KultPlus.com

“Sot Qendra e Botimeve për Diasporën në bashkëpunim me Ministrinë për Europën dhe Punët e Jashtme dhe Postën Shqiptare përmbylli dërgesën me tekstet shkollore për mësimdhënien në Diasporë drejt Polonisë, Ukrainës, Belgjikës, Rumanisë, Çekisë, Sllovenisë. Tekstet për fëmijët dhe mësuesit e Diasporës janë falas dhe kanë pikëmbërritje qytetet kryesore të shteteve përkatëse. Vijon pa u ndalur puna për shtetet e tjera… “, thuhet në njoftimin e tyre.

Sot fillojnë ditët e arbëreshëve në Kosovë


Ministria e Diasporës dhe Investimeve Strategjike, nën patronazhin e kryeministrit të Republikës së Kosovës, nga data 3 deri më 6 maj organizon “Ditët e Arbëreshëve në Kosovë”.

Grupi i arbëreshëve sot do të takohet me ministrin e Mbrojtjes, Rrustem Berisha.

Ndërkaq, në orën 15:00, në Kuvendin e Republikës së Kosovës, në sallën e seancave plenare, për nder të tyre do të mbahet mbledhje e veçantë.

A GJ E N D A

DITËT E ARBËRESHËVE NË KOSOVË

3 – 6 maj 2019

Dita e parë: e enjte – 2 MAJ 2019

14:35 – Arritja në Tiranë;

19:00 – Arritja në Prishtinë dhe akomodimi në hotel i grupit të parë të arbëreshëve;

Dita e dytë: e premte – 3 MAJ 2019

09:00 – Arritja në Portin e Durrësit;

12:30 – Arritja në Prishtinë dhe akomodimi në hotel i grupit të dytë të arbëreshëve;

13:00 – 14:30 – Dreka dhe vizita në Ministrinë e Mbrojtjes së Republikës së Kosovës ;

15:00 – Mbledhje e veçantë në Kuvendin e Republikës së Kosovës;

20:00 – Darkë nga Kryeministri i Republikës së Kosovës: Fjalim nga Kryeministri i Republikës së Kosovës, z. Ramush Haradinaj, zv. Kryeministri/Ministri i Diasporës dhe Investimeve Strategjike, z. Dardan Gashi, (Hotel |Emerald”);

Dita e tretë: e shtunë – 4 MAJ 2019

7:00-8:00 – Mëngjesi;

11:00 – Takim me Kryetarin e Komunës së Prishtinës;

12:30 – Vizitë në Muzeun e Kosovës, New Born- Heroina, në sheshin ‘’Skënderbeu’’, sheshin -‘’Ibrahim Rugova’’;

Pritja nga Presidenti i Republikës së Kosovës – (TBC)

19:00 – Performancë nga Ansambli i Arbëreshëve dhe “Shota” në sheshin ‘’Zahir Pajaziti’’;

21:00 – Darkë nga Ministri i MKRS-së, z.Kujtim Gashi.

Dita e katërt: e diel – 5 MAJ 2019

7:00-8:00 – Mëngjesi;

10:00 – 11:00 – Vizitë në katedralen “Nënë Tereza” në Prishtinë;

11:30 – 12:30 – Vizitë në Bashkësinë Islame të Kosovës;

13:00 – 14:00 – Dreka;

15:00 – Takim me Kryetarin e Komunës së Skenderajt dhe vizitë në kompleksin memorial “Adem Jashari” në Prekaz;

18:00 – Vizitë te varri i Presidentit Ibrahim Rugova dhe te Rezidenca e Presidentit Ibrahim Rugova;

20:00 – Darka nga Zv. kryeministri/Ministri z. Dardan Gashi dhe ndarja e dhuratave protokollare për arbëreshët;

Dita e pestë: e hënë – 6 MAJ 2019

7:00-8:00 – Mëngjesi;

09:00 – Takim me Kryetarin e Komunës së Prizrenit;

10:00 – Vizitë në Qendrën dhe monumentet historike të Prizrenit;

12:00 – 13:00 – Dreka;

13:30 – Nisja e grupit të arbëresheve nga Prizreni për në Itali;/KultPlus.com

Rrezeart Galica sonte me ekspozitë në Korenë Jugore

Sonte në orën 19:00, në Galerinë “Iang”, në Seul të Koresë Jugore hapet ekspozita personale e dhjeta me radhë, e artistit Rrezeart Galica, e titulluar “Përtej homazhit…”.

Kjo ekspozitë përmban 40 punime artistike të disiplinave të ndryshme të dizajnit grafik, siç janë logo, poster dhe prin. Ekspozita është e ndarë në dy cikle, cikli i parë i punimeve i është dedikuar si një homazh viktimave të sulmeve terroriste në mbarë botën si në Londër, München, Paris, Gaza, Aleppo etj, apo tërmetet që zhdukën jo vetëm jetët humane por edhe qytetet me vlera të larta të trashëgimisë kulturore si në Itali, Ekuador, Nepal etj.

Cikli i dytë i punimeve është reflektim i ngjarjeve në Kosovë, që pas bërjes shtet i pavarur dhe punime të përvjetorëve të çlirimit të Kosovës, dhe pranimit të Kosovës në organizma ndërkombëtarë e që në rastet e tilla iu kanë dedikuar posterë festiv.

Ekspozita “Përtej homazhit…” kurohet nga profesori i dizajnit grafik në Universitetin Nameseul të Koresë së Jugut, Byoung II Sun dhe do të zgjatë një muaj.

Autori i kësaj ekspozite nuk ka udhëtuar për të qenë prezent atje ngaqë tha se ekspozita është përkrahur vetëm simbolikisht nga MKRS dhe nuk është përkrahur fare nga Ministria e Jashtme, përkundër siç thuhet, premtimit sy më sy të ministrit Enver Hoxhaj për përkrahjen e këtij evenimenti, po ashtu kjo ekspozitë nuk gjeti as përkrahjen e Ministrisë së Diasporës./ KultPlus.com