Shënohet 100 vjetori i themelimit të PEN International

Në kuadër të bashkëpunimit kulturor Shqipëri-Kosovë, PEN Qendra e Shqipërisë dhe PEN Qendra e Kosovës, sot në Tiranë shënuan 100 vjetorin e themelimit të PEN International.

Me këtë rast u zhvilluan një varg aktivitetesh letrare dhe u ndanë çmime dhe mirënjohje për vepra dhe veprimtari letrare.

Fjalë mbajtën znj. Entela Kasi, kryetare e PEN Qendrës së Shqipërisë dhe z.Binak Kelmendi, kryetar i PEN Qendrës së Kosovës.Gjithashtu, z.Besnik Mustafaj, paraqiti kumtesën 100- vjetori i PEN-it International.

Në kuadër të aktivitetit u nënshkrua Akti i Marrëveshjes për themelimin e Festivalit Ndërkombëtar të Letërsisë ‘PEN'( Shqipëri- Kosvë), i cili do të mbahet një vit në Prishtinë, pastaj vitin pasues në Tiranë.

Në këtë përvjetor çmimi për vepër letrare iu nda Ibrahim Berishës për veprën me tregime “Aroma e qiellit” dhe Besnik Mustafajt për veprën “366 rrëfenja për të ndjellë gjumin”, ndërsa me mirënjohje të veçanta u nderuan: Milazim Krasniqi, Avni Spahiu, Sadik Bejko dhe Mal Berisha.

Gjithashtu, u zhvillua një diskutim i gjerë për përkthimin e letërsisë shqipe në gjuhë të ndryshme të botës, me ç’rast referuan Avni Spahiu dhe Ben Andoni. Më pas, u promovua revista letrare dhe kulturore “PEN Kosova”, ku fjalën e paraqiti kryeredaktori i saj, Osman Gashi.

Ditën e dytë, aktivitetet letrare dhe kulturore do të vazhdojnë në Lezhë. / KultPlus.com

PEN Qendra Ndërkombëtare me udhëheqje të re

Këto ditë u kremtua 100 vjetori i themelimit të shoqatës botërore të shkrimtarëve, PEN International me seli në Londër.

Me këtë rast u mbajt Kongresi i 100 Vjetorit të themelimit. Në Kongres, si pjesëmarrëse aktive online, mori pjesë edhe PEN Center Kosova. Ishte e pranishme edhe PEN Qendra e Shqipërisë.

Gjatë pesë ditëve, nga 20 deri më 24 shtator, në Kongres u shtruan tema për të cilët janë angazhuar shkrimtarët nga shumë vise të botës: Liria, barazia, e drejta e fjalës dhe të drejtat gjuhësore.

U tha se këto të drejta bazike elementare të njeriut po shkelen ende nëpër botë. U morën shembuj Afganistani, Rusia, etj.

Lidhur me këto të drejta u miratuan katër rezoluta që konsiderohen shtysë e mëtejme për respektimin e tyre atje ku mungojnë.
Në PEN International u pranuan edhe dy qendra të reja: e Maltës dhe ajo e Qechuas.

Në fund të punimeve, Kongresi zgjodhi uhëheqjen e re: të PEN Internationa: kryetar Burhan Sonmez dhe nënkryetar William Nygaard. Në emër të PEN Qendrës, nga Kosova votuan përfaqësuesit e saj: Binak Kelmendi dhe Avni Spahiu.

U lavdërua puna e deitashme e udhëhqjes së shkuar me në krye Jennifer Clement.

Kongresit iu drejtuan shkrimtarëve nga bota, ndër të cilët edhe nobelistët Salman Rushdi dhe Orhan Pamuk.

Kryetari i ri Burhan Sonmez, premtoi shtimin e bashkëpunimit të PEN Qendrave rajonale. / KultPlus.com