Gastronomët paralajmërojnë protesta nëse qeveria e ardhshme i kthen masat pas zgjedhjeve

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës ka paralajmëruar protesta nëse Qeveria e Kosovës do të vendosë për rikthim të masave kufizuese pas zgjedhjeve të 14 shkurtit.

Të enjten, Qeveria në detyrë lehtësoi masat duke hequr kufizimin e lëvizjes për qytetarët dhe duke e zgjatur orarin e punës deri në 22:00 për gastronominë. Gastronomët e kanë cilësuar lajm të rëndësishëm dhe të mirë këtë vendim.

Megjithatë, duke pasur parasysh se gastronomisë nuk iu lejua puna qe disa muaj, por në sallat e dasmave u lejuan tubimet e partive politike, pa respektuar masat anti-COVID në kohë fushate, kjo shoqatë ka paralajmëruar protesta nëse ndryshohet vendimi i marrë të enjten.

“Sqarim: GASTRONOMËT JANË TË REVOLTUAR! Me rastin e shkeljes së masave Anti-Covid për arsye të organizimit të tubimeve politike, dhe shfrytëzimit të hapësirave tona për qëllime të fushatave zgjedhore nga çdo parti politike, është bërë padrejtësi e madhe dhe trajtim i pabarabartë në raport me ne, ekonominë, dhe rreth 100 mijë qytetarë që rrezikojnë të mbesin të papunë në çdo industri! Në rast se vendimi i sotëm ndryshon pas zgjedhjeve të 14 shkurtit, ju njoftojmë se do të ketë organizim të protestave nga gastronomët!”, thuhet në një reagim të gastronomeve. /express/ KultPlus.com

Kryetari i gastronomëve: Mos t’iu shkon mendja të na mbyllni pas zgjedhjeve

Kryetari i Shoqatës së Gastronomëve të Kosovës, Petrit Kllokoqi është deklaruar rreth tubimeve të partive politike gjatë fushatës zgjedhore të zgjedhjeve të parakohshme parlamentare që do të mbahen me 14 shkurt.

Kllokoqi thotë se heshtja e tyre ndaj politikës nuk është frikë por maturi e çdo gastronomi.

Ai ka thënë se edhe gastronomet do të mund të organizojnë protesta, të hapin klubet, të organizojnë festivale dhe se gjitha këto nuk kanë asnjë dallim nga fushatat, por që një gjë të tillë nuk e bëjnë dhe se do të ndjekin vetëm rrugët demokratike.

Por Kllokoqi thekson se në rast se mendohet që pas zgjedhjeve të mbyllet vendi me arsyetimin e rritjes së numrit të infektuarve, atëherë protesta nuk do të ketë të ndalur. Me këtë ai ka bërë thirrje që të mendohet për shumë sektorë të cilët luftën e kanë me ekzistencën e jo me pushtetin.

“Heshtja jonë ndaj politikës nuk është frikë, besoj se është maturi e çdo Gastronomi, edhe ne mundemi me organizu protesta, edhe ne mundemi me i hapë klubet, edhe ne mundemi me organizu festivale, edhe ne mundemi me i nisë dasmat, se asgjë dallim nga fushatat eketorale të partive politike nuk kanë. Ne thjesht po dojmë me u kënaq me pak, me na lon me punu edhe me jetu … subvencionet që janë nda janë shumë joserioze, mirëpo vetës jeni t’u ia bo, se populli VOTON, na gjykojmë. Duke besuar në demokraci ne do t’i shtjerrim të gjitha rrugët demokratike të diskutimit me çdo institucion përgjegjës shtetëror, për me e ngrit zërin për hallet tona, veç për një gjë të jeni të bindur, po ju shkoj mendja me na mbyll pas zgjedhjeve me arsyetimin e rritjes së numrave ku vetë politika është shkaktari më i madh, protestat nuk do t’kenë të ndalur. Andaj, mendoni edhe për neve dhe plot sektorë tjerë që luftë e kanë ekzistencën, jo pushtetin, kur i bëni kalkulimet për vete”, ka shkruar Kllokoqi. /express/ KultPlus.com

Gastronomët i konsiderojnë nënçmuese 3 milion eurot e ndarë nga qeveria

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës ka thënë se 3 milionë euro nga Ligji për Rimëkëmbje Ekonomike për sektorët më të prekur nuk mjaftojnë, shkruan KultPlus.

Përmes një njoftimi ata thonë se 3 milionë euro edhe po të ishin të gjitha për gastronomi, nuk do të mjaftonin as për të paguar gjobat e shqiptuara gjatë pandemisë, e lëre më të paguhen shpenzimet operative me to.

Sipas tyre këto mjete janë të papranueshme për ta, e aq më tepër janë nënçmuese.

Postimi i plotë:

AS 3 MILIONË PËR SEKTORIN E 3TË QË MË SË SHUMTI PUNËSON?

Neni 11 i Ligjit për Rimëkëmbjen Ekonomike, parasheh përkrahjen e të gjitha bizneseve të cilat kanë qenë të mbyllura apo kanë pasur problem të funksionimit të rregullt gjatë kohës së pandemisë, me 200 milionë euro.

Për t’u zbatuar ky Ligj, Qeveria e Republikës së Kosovës me dt. 14 Janar, ka aprovuar masat e Programit të Rimëkëmbjes Ekonomike, në vlerë prej 222,4 milionë euro. Në këtë vendim, ka masa që ndajnë mjete financiare për Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës, Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, Zyrën e Kryeministrit, Ministrinë e Shëndetësisë, Ministrinë e Bujqësisë, Ministrinë e Financave, Ministrinë e Zhvillimit Rajonal, Komunat, shtesat mbi paga, blerja e vaksinave Anti-COVID-19, etj. Pra, sipas QK, të gjitha këto masa vlejnë për rimëkëmbje ekonomike.

Në masën 8 të këtij vendimi, kemi ndarjen e mjeteve në shumë prej 9 milionë euro për ndërmarrjet në Kosovë, dhe nga kjo shumë, kemi ndarje prej 3 milionë euro për subvencionimin e sektorëve më të prekur për ndalimin e aktiviteteve të cilat janë: gastronomia, sallat e dasmave, sallat e sportit, qendrat rehabilituese dhe të ngjashme. Pra, janë të përfshira disa kategori të ndryshme në një linjë të përbashkët.

Një gjë tjetër që është me rëndësi është që Ligji mbi ndarjet buxhetore nuk i parasheh linjat e saj në përputhshmëri me Ligjin për Rimëkëmbjen Ekonomike. Si do të zbatojë QK, vetëm nenin 11 të këtij Ligji, pa u thelluar shumë tek pagat për punëtorët që kanë humbur punën si pasojë e  pandemisë për më shumë se tre muaj, ku përafërsisht në të kualifikohen rreth 40,000 punëtorë, e vetëm në gastronomi janë diku rreth 11,000 punëtorë, ndërsa QK për këtë kategori i ka ndarë 10 milionë, që mbulojnë përkatësisht 11,111 punëtorë me nga 900 euro për 3 muaj.

Ligji për Rimëkëmbjen Ekonomike do të jetë në fuqi deri më 31 dhjetor 2021. A mund të zbatohet deri atëherë ky Ligj në tërësi nga QK, duke ditur që shumica e masave të Vendimit të fundit nuk janë as të përfshira në të?

3 milionë euro edhe po të ishin të gjitha për gastronomi, nuk do të mjaftonin as për të paguar gjobat e shqiptuara gjatë pandemisë, e lëre më të paguhen shpenzimet operative me to. Këto mjete janë të papranueshme për ne, e aq më tepër janë nënçmuese!/ KultPlus.com

AS 3 MILIONË PËR SEKTORIN E 3TË QË MË SË SHUMTI PUNËSON? Neni 11 i Ligjit për Rimëkëmbjen Ekonomike, parasheh…

Posted by Shoqata e Gastronomëve të Kosovës on Wednesday, February 3, 2021

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës: Zyrtarët policorë janë duke shkaktuar problemë pranë lokaleve të gastronomisë

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës ka reaguar për problemet e shkaktuara nga Policia e Kosovës, pranë lokaleve të gastronomisë, shkruan KultPlus.

“Kjo ka të bëjë me sjelljet e tyre që janë të pahijshme dhe drejtohen ndaj klientëve dhe stafit në hapësirat e lokaleve”, thuhet në reagim.

Veprimet e tilla të Policisë, Shoqata i ka vlerësuar si shkelje të të drejtave dhe lirive themelore të njeriut, përkatësisht barazisë para ligjit, dhe Kushtetutës së Republikës së Kosovës.

“SHGK, i’u bën thirrje zyrtarëve policorë dhe inspektorateve përgjegjëse që të zbatojnë në përpikmëri Vendimet e Qeverisë për kontrollin e pandemisë”, thekson Shoqata e Gastronomëve të Kosovës.

Tutje, ata bëjnë thirrje për raportim të çdo rasti që është në kundërshtim me ligjin. / KultPlus.com

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës për masat e reja: Të dizajnuara për qëllime politike

Shoqata e Gastronomeve të Kosovës, ka kundërshtuar masat e reja lehtësuese të Qeverisë së Kosovës për menaxhimin e pandemisë Covid-19.

Përmes një komunikate për media, gastronomët vlerësojnë se këto masa janë në kundërshtim me kërkesat e tyre, dhe veçanërisht me menaxhimin e mirëfilltë të pandemisë Covid-19.

Po ashtu gastronomët theksojnë se këto masa më shumë janë të dizajnuara për qëllime politike, sesa për shëndetin publik, e aq më pak për atë ekonomik.

Kjo është komunikatë e plotë:

Para pak orësh u njoftuam me masat e reja sa i përket menaxhimit të pandemisë Covid-19.

Këto masa janë në kundërshtim me kërkesat tona, dhe veçanërisht me menaxhimin e mirëfilltë të pandemisë Covid-19.

Këto masa më shumë janë të dizajnuara për qëllime politike, sesa për shëndetin publik, e aq më pak për atë ekonomik. Tashmë është ideuar edhe realizimi i fushatave parazgjedhore nga ky vendim, nga i cili, lejohen deri në 30 persona në hapësira të mbyllura, të cilat ironikisht janë sallat e dasmave (që ndalohen të funksionojnë për qëllime afariste), ndërsa deri në 50 persona në sheshe publike, parqe, etj.

Gastronomia në komunat e kategorizuara me ngjyrë të gjelbër dhe verdhë nga sot mund të funksionojnë deri në ora 22:00, ndërsa komunat e kategorizuara me ngjyrë të kuqe mund të funksionojnë deri në ora 21:00.

Ky orar për gastronominë është i pamjaftueshëm dhe i papranueshëm. Gjendja jonë është më tepër se shqetësuese, dhe për ne në këto rrethana do të duhej të lejoheshim të funksionojmë deri në ora 23:00 në tërë vendin.

Zhvillimet e fundit në vend, shpërfaqin aplikimin e standardeve të dyfishta nga ana e shtetit, të cilët deri dje na thanë se duhet të qëndrojmë në shtëpi pas orës 20:00, që të mbrohemi nga pandemia, dhe pas kësaj ore, na ftuan nëpër tubimet dhe organizimet parazgjedhore për qëllime elektorale, duke mos i zbatuar rregullat e vendosura nga vetë ata!

Këto veprime janë në kundërshtim me nenin 3 të Kushtetutës së Kosovës, përkatësisht [Barazia para Ligjit].

Para ligjit dhe kushtetutës jemi të gjithë të barabartë. Mirëpo tek ne, ka përjashtime!

JO, standardeve të dyfishta! /express/ KultPlus.com

Rreth 11 mijë persona e kanë humbur vendin e punës, gastronomët thirrje qeverisë për lirimin e masave

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës thotë se diku rreth 11 mijë punëtorë e kanë humbur vendin e punës në këtë sektor si pasojë e pandemisë.

Arian Vranica, zyrtar i kësaj shoqate në një intervistë për Ekonomia Online tha që gjendja e sektorit të gastronomisë është mjaft shqetësuese ku sipas tij 89% e bizneseve kanë punuar me humbje të thellë, transmeton KultPlus.

“Gjendja e sektorit të gastronomisë deri më tani është mjaft shqetësuese, sipas raportimeve dhe hulumtimeve të realizuara nga shoqata e Gastronomeve të Kosovës ne kemi 89% të bizneseve që kanë punu me humbje të thellë deri në tetor të vitit 2020 ku 11% prej tyre kanë qenë të vetëm që kanë mund të kenë një lloj rentabiliteti”, tha Vranica.

Sipas tij nëse do të vazhdohej kjo situatë dhe pa përkrahje vetëm 2% e tyre do mund të mbijetonin pa ndihma ndërsa 13% prej tyre do falimentonin.

Mes tjerash Vranica tregoi edhe publikimet e disa të dhënave,  ku më shumë se 64% kanë pasur rënie.

“Duke i konstatuar të dhënat publike kemi pasur më shumë se 64% rënie dhe kjo është mjaft sfiduese për neve  sidomos duke pasur parasysh edhe mos mbështetjen me politikat fiskale pastaj kemi edhe Pakon e Rimëkëmbjes Ekonomike  e cila zgjati më shume se 5 muaj”, u shpreh Vranica.

Ai tha që nuk është e nevojshme të vazhdohet me të njëjtat masa pasi numri i infeksionit ka rënë dukshëm.

“Numri i infeksionit ka rënë dukshëm, këto nuk përbëjnë asnjë arsye më shumë që të vazhdohet me të njëjtat masa mirëpo duhet të jemi më konstruktiv drejt lirimit të masave dhe tejkalimit të kësaj krize me pasoja sa më të vogla”, tha mes tjerash Vranica.

Ai madje thekson faktin që nuk ka pasur diçka konkrete dhe nga ana e Qeverisë nuk kanë marrë ndonjë përgjigje.

I pyetur për kërkesat e tyre dhe mundësinë e ndonjë proteste Vranica tha që  kërkesat e tyre nuk do t’i ndalin.

“Kërkesat tona nuk do t’i ndalim, presionin do ta rrisim tani më edhe me vaksinimin e shumicës se vendeve të BE-së, duhet të kemi përgjigje pozitive dhe sa më shpejtë të  hyjë në fuqi edhe Ligji mbi dëmet buxhetore”, theksoi tutje ai.

Në bazë të statistikave të tyre ata konstatuan që më shumë  se 42% të bizneseve që kanë raportuar që kanë larguar punëtorë nga puna. / KultPlus.com

Kryetari i Gastronomëve: Të lejohen taksitë, e shërbimi ‘Delivery’ jo, s’ka logjikë

Kryetari i Shoqatës së Gastronomëve, Petrit Kllokoqi, ka ripërsëritur kërkesën e unifikuar të gastronomeve, që të lejohet shërbimi ‘delivery’, si dhe ka parashtruar kërkesa të tjera në drejtim të Qeverisë Hoti.

Kllokoqi, në ‘Facebook’-un e tij, ka publikuar edhe të dhëna të cilat tregojnë dëmin që iu është bërë sektorit të gastronomisë nga masat e marra nga ekzekutivi për parandalimin e transmetimit të koronavirusit në vend.

Ndër të tjera, ai e ka konsideruar absurde idenë që taksitë të punojnë pas orës policore (19:00) nëpër komunat e rrezikshmërisë së lartë, e të mos lejohet shërbimi ‘delivery’.

Ndryshe, gastronomët e kanë parashtruar një kërkesë të ngjashme edhe ditë më parë, të cilët ende nuk kanë marrë përgjigje nga qeveria.

Njoftimi i plotë:

Gjendja ekonomike eshte renuar,

shume biznese kane falimentuar!

Sipas hulumtimit te shoqates lidhur me ndikimin e pandemise ne gastronomi, kuptojme qe tani kemi 36% me pak punetore, apo nga perafersisht 27,000 punetore, kemi rreth 10,000 punetore me pak (2.7% rritje ne shkalle te papunesise).  Ne rrethanat aktuale, pa perkrahje ekonomike dhe me masat e vendosura, kjo situate mund te rendohet edhe me teper, sepse nga sondazhi i pergaditur, 56% te bizneseve kane raportuar qe do te duhet te largojne edhe me shume staf per te mbijetuar, apo 9,950 punetore te tjere, qe ndikon ne rritjen e shkalles se papunesise ne 5.5%.

Tek sjelljet e konsumatoreve i kemi dy kategori. Ata te cilen kane frekuentuar me shume se 18 here ne muaj nje lokal para pandemise, tash gjate pandemise frekuentojne 1-3 here ne muaj (78% me pak). Ata qe kane frekuentuar me shume se 7 dite ne jave para pandemise, tash frekuentojne 1-3 here ne jave (apo 75% me pak). Nje konsumator para pandemise kishte shpenzuar mesatarisht 197 euro ne gastronomi, ndersa tash shpenzon mesatarisht 87 euro.

Kemi nje pergjysmim te gastronomise ne performance, bile edhe me keq se aq. E frikshme!

Mergata eshte nisur me te madhe drejte Kosoves (nje remitence po na vjen cash, direkt per here te pare sivjet).

Trusti nga data 23 do te filloj te kaloj ne llogarite e qytetareve.

Keto mjete duhet ti mbaj Kosova ne vendin e saj, kete shans ekonomik nuk duhet ta humbim.

Do te ishte katastrofale nga ana e SHTETIT TE KOSOVES nese shkojme me mbyllje totale.

Ne duhet te jemi te kujdesshem ndaj ekonomise.

Gjate veres ne i mbyllem bizneset.

Shqipnia dalloj nga ballkani, ajo i hapi kufinjte dhe shenoi rritje ne turizem.

Kontrolli duhet te rritet duke u inspektuar, MIREPO ASNJEHERE MBYLLJE!

Momentalisht po bejme grumbullim te njerezve shkaku i kufizimit ne kohe te caktuar, duhet te rrisim orarin dhe ta rrisim kontrollen per te lehtesuar kete gje, bile edhe OBSH po rekomandon qe kufizimi eshte i panevojshem.

Nje kategori e Pakos se Rimekembjes do te zbatohet ne vitin tjeter, ndersa ne jemi momentalisht te rraskapitur ekonomikisht.

Nuk duhet te krahasomi me Gjermanine, sepse ajo ka nda shume miliarda dhe ka ndryshu ne kohe normat tatimore per çeshtjen e pandemise, madje ne çdo mbyllje te ekonomise.

Banka Qendrore e Republikës se Kosoves duhet te riprogramoj kredite, e shteti duhet ta paguaje interesin se spo mund te ia dalim nga kjo gjendje.

Ndersa delivery duhet urgjentisht te lejohet (taxite te punojne e delivery jo, ska logjike!) / KultPlus.com

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës kërkon zgjatjen e orarit të punës

Pas kalimit të Projektligjit për Rimëkëmbje Ekonomike, Shoqata e Gastronomëve të Kosovës kanë reaguar duke i bërë Qeverisë thirrje për përmbushjen e disa kërkesave, shkruan KultPlus.

Në reagimin e tyre kërkohet zgjatja e orarit të punës dhe kjo shihet si shansa e fundit për t’u ‘ngirtur’ në këmbë pas kolapsit ekonomik.

“Lusim Qeverinë e Kosovës të na lejojnë të punojmë! Jemi pranë festave si për qytetarët e Kosovës po ashtu edhe për diasporen, duam të ju qëndrojmë më afër në kohë më të gjatë pune dhe sado pak ta përmbyllim së bashku një vit të brishtë, duke u mundësuar kështu edhe bizneseve të mbijetojnë. Është mundësia jonë e fundit që sado pak të mbesim në këmbë këtë vit”, kanë shkruar ShGK.

Një kërkesë tjetër e Shoqatës së Gastronomëve të Kosovës ka qenë lejimi i shërbimit ‘delievery’. Ata madje kanë sjellur shembullin e taksistëve të cilën punojnë jashtë orarit të përcaktuar të lëvizjes.

“Delevery duhet urgjentisht me u liru! Nuk ka kuptim taxit me punu edhe jashtë kufizimit të orarit ndërsa delivery jo. Delivery nuk është ndalu edhe në shumicën e vendeve të botës, sepse njerëzit janë lodhur, dhe delivery është vetëm një ndihmes për gjithë ato nana që përveq punës po kryejnë edhe rolin e mësueses e kujdestares”, kanë kërkuar Shoqata në fjalë.

Tutje, ata kanë thënë se nëse masat lirohen vetëm për 3 net të vitit të ri, kjo të mos ndodh fare.

“Me 3 lule nuk qel pranvera! Nëse qendron ideja të lirohen masat vetëm për 3 netë të vitit të ri, atëherë për ne si gastronom mos e bëni fare. Siç e ceka, me 3 lule nuk qel pranvera!” .

Kujtojmë që së fundmi Shoqata e Gastronomëve të Kosovës kanë protestuar para lokaleve në Prishtinë. / KultPlus.com

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës distancohet nga protesta e sotme

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës njofton se nuk do të merr pjesë në protestën e ditës së sotme e cila kundërshton masat e reja të Qeverisë për parandalimin e përhapjes së Covid-19, shkruan KultPlus.

Këtë e kanë bërë të ditur nëpërmjet një postimi në faqen e tyre në facebook.

‘’Jemi të distancuar nga protesta e cila është thirrur të mbahet sot në ora 11:00, në sheshin “Skënderbeu” në Prishtinë, para ndërtesës së Qeverisë’’, kanë njoftuar kjo shoqatë.

Tutje ata kanë theksuar se janë kundër organizimeve të cilat nuk respektojnë masat për luftimin dhe menaxhimin e pandemisë. /KultPlus.com

Gastronomët me kërkesa të reja pas masave, i japin kohë shtatë ditë qeverisë

Pas njoftimit të masave të reja për parandalimin e transmetimit të koronavirusit nga kryeministri i Kosovës, Avdullah Hoti, ka reaguar Shoqata e Gastronomëve të Kosovës (SHGK).

Nëpërmjet një postimi në faqen e tyre në Facebook, ‘SHGK’ ka thënë se kundërshton masat e reja, si dhe ka kërkuar nga qeveria që të krijojë Pako Ekonomike për Gastronomi në vlerë prej 10 milionë eurosh, shkruan KultPlus.

“Ne si Shoqatë e Gastronomëve të Kosovës, kërkojmë që URGJENTISHT Qeveria të dalë me qëndrim zyrtar lidhur me kërkesat kryesore të sektorit të gastronomisë, për krijimin e Pakos Ekonomike për Gastronomi, në vlerë së paku prej 10 milionë eurosh”, është shkruar në postim.

Tutje, shoqata ka parashtruar edhe mënyrën e projektimit të kësaj pakoje.

“1. Subvencionimi i shpenzimeve operative deri në përfundimin e pandemisë (mbulimet e qirasë, pagat e punëtorëve);

2. Shtyrje të afatit të kësteve të kredive, dhe kthimit të mbitërheqjeve deri në përfundimin e pandemisë;

3. Pagesa direkte për bizneset e gastronomisë, sipas vlerësimit të situatës;

4. Lejimi i shërbimeve me porosi (delivery) pas orës 19:00, edhe në komunat me rrezikshmëri të lartë”, thuhet tutje.

Ata, në rast se nuk plotësohen këto kërkesa përbrenda shtatë ditëve, kanë paralajmëruar për reagime të ashpra. / KultPlus.com

https://www.facebook.com/Gastronometeprishtines/posts/1101711986929591

Shoqata e Gastronomëve paralajmërojnë për kundërshtim të masave të reja AntiCovid

Sot Shoqata Gastronomëve të Kosovës mbajti mbledhje të jashtëzakonshme të Kuvendit të Anëtarëve të SHGK – së, ku u diskutua rreth çështjes së masave të reja kufizuese të cilat pritet të të hyjnë në fuqi në ditët në vijim.

”Ne si Shoqatë pas të gjitha diskutimeve me anëtarët e Shoqatës së Gastronomëve të Kosovës, së bashku me biznese të ndryshme të cilat do të preken nga Vendimi i rradhës, njëzëri kemi rënë dakord, që në rast se vendimet e ardhshme për mbyllje nuk do të subvencionohen apo mbështeten me plane konkrete strategjike për mbulimin e dëmeve, dhe Pako për subvencionim të linjave të pagave të punëtorëve, subvencionim të shpenzimeve të qirasë, ndihmesë në pagesën e interesave të kredive, ndarjen e granteve që stimulojnë qarkullimin në Gastronomi, zotohemi që do të kundershtojmë çdo vendim për mbyllje të mëtutjeshme ose shkurtim orari, në çdo formë të mundshme, përfshire edhe ato radikale, mos mbylljen e lokaleve, apo edhe protesta.

Ne si Shoqatë e Gastronomëve të Kosovës bashkëndjejmë me të gjitha familjet më të prekura me COVID-19, e sidomos me ata të cilët tashmë kanë humbur më të dashurit e tyre, sepse edhe ne jemi pjesë e këtij populli dhe njëllojë kemi pasur të infektuar nga ky virus, por edhe të ndjerë tashmë.
Mirëpo, keto lloj mbylljesh pa asnjë mbështetje, sic po pretendon Qeveria e RKS, janë të papranueshme për ne si shoqate, së bashku me katërdhjetë mijë punëtorët tanë e familjet e tyre!
‘Mbesim të përkushtuar për të ofruar ndihmë të pakufizuar për përkrahjen dhe shpëtimin e gastronomisë, në tejkalimin e kësaj krize të manifestuar me pasoja sa më të vogla, e tutje. Me shpresë se do të lejohemi të punojmë dhe në mirëkuptimin tuaj! Shëndet për gjithë popullin tonë!”, thuhet tutje në njoftim. / KultPlus.com

Arrestohet kryetari i Shoqatës së Gastronomëve

Pas protestës së gastronomeve para lokaleve të tyre është arrestuar kryetari i kësaj Shoqate, Petrit Kllokoqi.

Kllokoqi është dërguar në stacionin policor, transmeton KultPlus. Ai ka thënë se nuk kanë kërkuar leje për mbajtjen e protestës së sotme duke thënë se pjesëmarrësit kanë protestuar para bizneseve të tyre.

Kllokoqi ka shtuar se policinë e kanë lajmëruar për protestën që pritet të mbahet të hënën.

Pas përfundimit të protestës Kllokoqi ka paralajmëruar protestë masive të hënën.

“Nuk e shohim të arsyeshme që t’i mbyllim bizneset e t’i lëmë kufijtë hapur. Çdo problem që po na sjellin masat ku shteti nuk ishte në gjendje të ulet dhe t’u ofrojë bizneseve por vetëm t’u marrë. Me këtë protestë paralajmëruam protestën masive të së hënës. Nëse deri sot kemi paguar tatim kërkojmë prej shtetit që atë tatim të na kthejë. Presim një pako të veçantë”, ka thënë Kllokoqi. / KultPlus.com

Gastronomët protestojnë sot me tenxhere e lugë pas masave të reja Anti-Covid

Të pakënaqur me masat e reja anti-Covid, Shoqata e Gastronomeve të Kosovës sot duke filluar nga ora 12:00 do të zhvillojë një aktivitet simbolik para lokaleve të tyre, duke krijuar zhurmë me tenxhere dhe me lugë.

Kryetari i Shoqatës së Gastronomeve të Kosovës, Petrit Kllokoqi, i cili thekson se masat e reja të vendosura nga qeveria janë të papranueshme.

“Nuk na pëlqejnë asnjëherë masat e reja kur merren përderisa nuk jemi pjesë e grupeve punuese. Masat e reja kanë qenë shumë të palogjikshme për Shoqatën e Gastronomeve sepse në valle kemi qenë gjatë gjithë verës duke na ndaluar neve pishinat dhe duke shkuar për t’i kryer pushimet nëpër Shqipëri, apo në të gjitha vendet e rajonit edhe në këtë rast po shkojnë duke i vazhduar këto masa të cilat janë të papranueshme prej neve duke i mbyllur bizneset nëpër Kosovë dhe duke i lënë kufijtë hapur që të shkojnë në shtete të ndryshme”, ka thënë Kllokoqi.

Kllokoqi ka shtuar, se nëse Qeveria e Kosovës nuk do të ndihmojë sektorin e gastronomisë, të hënën do të ketë protestë masovike para qeverisë. / KultPlus.com

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës të pakënaqur me vendimin e ri të qeverisë

Me vendimin e ri të Qeverisë së Kosovës është hequr kufizimi i lëvizjes. Prej mbrëmë qeveria ka shfuqizuar vendimin e më hershëm ku qytetarët nuk lejoheshin të qarkullonin pas orës 22:30 deri në orën 05:00, të mëngjesit. Mirëpo, ndaj këtyre masave të reja kanë shprehur pakënaqësi përfaqësuesit e Shoqatës së Gastronomëve.

Me vendimin e ri, këtij sektori i është zgjatur orari deri në orën 23:30, pasi në të kaluarën puna lejohej deri në orën 22:30.

Mirëpo paragrafi 4, pika 2 e vendimit të ri, ndalon muzikën prej orës 21:00 në subjektet që ofrojnë shërbime të gastronomisë, dhe e njëjta sipas përfaqësuesve të gastronomëve është goditje e madhe për sektorin duke konsideruar gjendjen aktuale ekonomike dhe pasojat e shkaktuara nga ndalesat në ushtrimin e afarizmit, gjë që shoqata po e kundërshton dhe po kërkon që e njëjta të shfuqizohet.

Më poshtë gjeni reagimin e SHGK-së:

Në paragrafin 4 të Vendimit Nr. 01/32 të marrur mbrëmë nga Qeveria e Republikës së Kosovës, sqarohet rregullimi i ri i funksionimit të sektorit të Gastronomisë.

Në të tashmë u kuptua që funksionimi i subjekteve të gastronomisë, ndalohet nga ora 23:30 deri në orën 05:00, e cila ka qenë kërkesë e jona që të ndryshohet si dhe lëvizja e qytetarëve e cila tashmë është e pakufizuar në kohë. Kjo e fundit ishte kërkuar nga ne më së shumti duke u bazuar në politikat ndëshkuese me gjoba, sidomos ndaj punëtorëve të sektorit tonë, ngase të njëjtit sipas Vendimit të dt. 28.07.2020, tashmë të shfuqizuar, ishin të lejuar që në të njëjtën kohë të punojnë dhe të qarkullojnë në hapësira të jashtme si persona fizikë, duke qenë e pamundshme të respektojnë orarin e lejuar me Vendim.

Gjithashtu, lejimi i ushtrimit të aktiviteteve shërbyese në hapësira të brendshme ka qenë i shumëkërkuar dhe domosdoshmëri e kohës.

Mirëpo paragrafi 4, pika 2 e Vendimit të ri, ndalon muzikën prej orës 21:00 në subjektet që ofrojnë shërbime të gastronomisë, dhe e njëjta është goditje e madhe për sektorin duke konsideruar gjendjen aktuale ekonomike dhe pasojat e shkaktuara nga ndalesat në ushtrimin e afarizmit, gjë që shoqata jonë e kundërshton dhe kërkon që e njëjta të shfuqizohet.

Që nga paraqitja e Pandemisë COVID-19 e deri më tani, nuk kemi pasur asnjë mbështetje të drejtpërdrejte ndaj bizneseve nga institucionet tona, por vetëm ndaj punëtorëve me anë të Pakos Emergjente, dhe ajo me shumë lëshime në zbatimin e saj.

Gjendja aktuale në vendin tonë sa i përket sektorit që mbulojmë dhe për të cilin avokojmë është tepër shqetësuese. Si rrjedhojë e masave të ushtruara nga ana e institucioneve të Kosovës, shumë biznese rrezikojnë të mbyllen.

E rëndë është edhe gjendja politike në vendin tonë. Kjo më së miri dëshmohet me dështimin e votimit për herë të tretë në lexim të parë të Projektligjit për Rimëkëmbje Ekonomike.

Gjersa partitë politike të vendit tonë gjejnë mospajtime për interesa vetanake, ne i vuajmë pasojat e veprimeve të tyre dëmshme e qesharake.

SHGK ju bën apel institucioneve përkatëse të vendit, që sa më pak të shkaktojnë dëm e regres e sa më shumë të ofrojnë ndihmë e progres në gjendjen që po kalojmë, e cila do të ndjehet edhe më shumë tani e tutje, me uljen e temperaturave atmosferike.

Andaj, në mirëkuptim dhe konsideratë ndaj situatës së krijuar, kërkojmë nga ana juaj që të trajtoni me prioritet të lartë kërkesat tona dhe të ofroni ndihmë ndaj bizneseve më të goditura në vend.

Poashtu zotohemi, që me prioritet të lartë do të kujdesemi që sektori i gastronomisë do të respektojë Manualin për mbrojtje nga përhapja e virusit COVID-19, duke shkaktuar sa më pak dëm e regres në gjendjen aktuale.

Me garancë për sektorin e gastronomisë, nuk do të ndalemi duke ju dëshmuar që për interesin e përbashkët gjithmonë do të luftojmë.

Ju faleminderit të gjithëve për përkrahjen tuaj!

Me respekt,

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës./ KultPlus.com

Në paragrafin 4 të Vendimit Nr. 01/32 të marrur mbrëmë nga Qeveria e Republikës së Kosovës, sqarohet rregullimi i ri i…

Gepostet von Shoqata e Gastronomeve të Kosovës am Samstag, 26. September 2020

Rekomandimi për lirim të masave, gastronomët pezullojnë protestën e paralajmëruar

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës ka pezulluar për një javë protestën e paralajmëruar për të premten, më 25 shtator.

Ky vendim i gastronomëve vjen pas mbledhjes së Komitetit për koordinimin dhe vlerësimin e situatës emergjente me COVID-19, që u mbajt të martën.

Në mbledhjen e djeshme, është rekomanduar që disa nga masat të lirohen.

“Këto rekomandime u mbështetën edhe nga Ministri i Shëndetësisë, z. Armend Zemaj, i cili në takimin e realizuar sot me shoqatën tonë, u zotua që vendimi i Qeverisë së Kosovës do të jetë pozitiv, pasi këto vendime gjithnjë janë në përputhje me rekomandimet e komitetit”, thuhet në njoftimin e gastronomëve.

“SHGK nëpërmjet secilit organizim, takim apo mbledhjeje të realizuar, ka kërkuar që masat sa i përket orarit të punës dhe qarkullimit të personave fizikë të shtyhen deri në ora 12:00, e po ashtu ka kërkuar që aktivitetet e shërbimeve në hapësira të brendshme të lejohen sa më shpejtë”, thuhet në njoftim.

Në bazë të këtyre zhvillimeve, gastronomët kanë vendosur që ta pezullojnë për një javë protestën e paralajmëruar.

“Në bazë të këtyre zhvillimeve, kemi vendosur që protesta e caktuar të premten me dt. 25.09.2020, të pezullohet deri në marrjen e vendimit të Qeverisë, të hënën me dt. 28.09.2020. Në rast të mosmarrjes së këtij vendimi, atëherë të hënën do të ju njoftojmë lidhur me datën dhe kohën e mbajtjes së kësaj proteste, me organizim dhe mbështetje sa më të madhe”, thuhet në njoftim./ KultPlus.com

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës përshëndetë qëndrimin e marrur nga mbledhja e djeshme e Komitetit për koordinimin dhe…

Gepostet von Shoqata e Gastronomeve të Kosovës am Mittwoch, 23. September 2020

Shoqata e Gastronomeve me peticion për shfuqizim të masave të qeverisë

Shoqata e Gastronomeve të Kosovës gjatë ditës së sotme ka marrë qindra nënshkrime nga vullnetarët të cilët ju bashkëngjiten peticionit të nisur nga kjo shoqatë për shfuqizimin e masave aktuale.

Lajmi është bërë i ditur nga faqja zyrtare e Shoqatës së Gastronomeve në Facebook.

Kujtojmë se gjatë ditës së djeshme gastronomet kanë thyer pjata para Qeverisë për t’i shprehur pakënaqësitë e tyre për mospërkrahjen financiare nga institucionet e Kosovës, si dhe për mos shfuqizimin e masave ndaj gastronomisë./ KultPlus.com

Sot Shoqata e Gastronomëve të Kosovë i mirëpriti qindra nënshkrime nga vullnetaret të cilët u organizuan dhe mblodhën…

Gepostet von Shoqata e Gastronomeve të Kosovës am Montag, 21. September 2020

Shoqata e Gastronomëve bën thirrje për protestë: Kësaj radhe nuk do të ketë mirëkuptim

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës ka njoftuar se më datë 25 të këtij muaji do të mbyllin bizneset për një kohë të caktuar dhe do të shkojnë para Qeverisë e Parlamentit të Kosovës për të dorëzuar kuponat fiskal, përcjellë KultPlus.

Lajmin e ka bërë të ditur Petrit Kllokoqi përmes një njoftimi në rrjetin social Facebook, ku është shprehur tejet i zhgënjyer me Qeverinë e Kosovës, duke potencuar se kësaj të fundit nuk i intereson mirëqenia e asnjë punëtori në Kosovë dhe se krejt çfarë kërkuan nga Shoqata e Gastronomëve ka qenë ‘MBIJETESA’.

Më poshtë gjeni njoftimin e plotë të Kllokoqit

Shoqata e Gastronomeve të Kosovës

SHGK: Shteti tregoi që nuk i intereson mirëqenia e asnjë punëtori në Kosovë, ne kërkuam vetëm mbijetesë

Edhe një herë u cenua e drejta e biznesit në Kosovë.
Edhe një herë shteti tregoi që nuk i intereson mirëqenia e asnjë punëtori në Kosovë.

Papunësia vetëm në pandemi shënoi rritje prej 30%, e mos të flasim për gjendjen normale që gjithnjë ka qenë katastrofale. E mos të flasim as për humbjet enorme të bizneseve.

Nuk kërkuam asgjë më tepër se sa MBIJETESË.

Vazhdimisht kërkuam që ky orar të rritet, gjithnjë duke i respektuar të gjitha masat.

Kërkuam edhe një njoftim se si të punojmë brenda lokaleve tona pasi që jemi në prag të vjeshtës.

Thirrjet tona për kryeministrin, qeverinë e parlamentin po duket të jenë të kota.

Jemi shteti i vetëm në botë që skemi as plan, e as mbështetje për krizën e thellë, kemi vetëm retorikë boshe …

Herën e fundit kur Shoqata paralajmëroi dhe mbajti protestë, Policia e Kosoves me urdhër të Kryeministrit, na lejuan vetëm 7 minuta aktivitet, ne e mirëkuptuam Policinë, nuk donim arrestime e as përkeqësim të situatës, e as situata të palakmushme në mes Policisë dhe Gastronomeve. Respektuam çdo urdhër e vendim që na u dha.

Këtë radhë nuk do të kemi mirëkuptim, sepse mirëkuptim për ne nuk pat as edhe një moment. Ne duam të jemi përgjegjës ndaj punonjësve tanë, familjeve tyre dhe familjeve tona.

Fatkeqësisht më të lehtë dhe më të përballueshme e kemi të kalojmë kohë në qeli sesa të shohim shkatërrimin e asaj që ndërtuam me shumë mund. Ne nuk na ka mbetur asnjë alternativë tjetër, po na e cënoni ekzistencën, më keq se kaq nuk ka.

I bëjmë thirrje të gjithë gastronomëve të Republikes së Kosovës që me datën 25.09.2020 nga ora 14:00-15:00 të mbyllin bizneset e tyre dhe të na bashkangjiten në ora 14:00 para Qeverisë dhe Parlamentit të Kosovës që të dorëzojmë kuponat fiskal!

Atë që virusi po ua shkakton njerëzve, ju po ia shkaktoni Gastronomisë së Kosovës. / KultPlus.com

Gastronomët e Kosovës nga e mërkura fillojnë me shpërndarjen e shujtave për punonjësit shëndetësor

Pak ditë më para Shoqata e Gastronomëve të Kosovë njoftoi se do të ndihmojnë punonjësit shëndetësor me shujta ushqimore, shkruan KultPlus.

Kryetari i Shoqatës së Gastronomëve të Kosovës, Petrit Kllokoqi ka konfirmuar për sekretarin e Sindikatës së Infermierëve, Enlirat Durakun, se shujtat do të shpërndahen edhe për infermierë duke filluar nga dita e mërkurë.

Më poshtë gjeni postimin e plotë të Durakut.

”SHUJTAT EDHE PËR INFERMIERËT

Falenderim

Sot ma konfirmoi kryetari i Shoqatës së Gastronomëve të Kosovës, Petrit Kllokoqi se shujtat do të shpërndahen edhe për infermier duke filluar nga dita e Mërkurë, iniciativë të cilës i’u kanë bashkangjitur shumë restaurante, me ç’rast z.Kllokoqi u zotua se do të mundohen të na përkrahin me shujta deri në përfundim të pandemisë.

Populli ynë gjithmonë është njohur për humanizëm dhe solidaritet, e këtë po e dëshmon edhe gjesti i Shoqata e Gastronomeve të Kosovës.

Respekt dhe falenderim për të gjithë ata që i’u bashkangjitën iniciativës së Shoqatës së Gastronomëve të Kosovës si në vijim :

Restorani N’Katun, Gizzu grill, DONCAFE, Greatëood, Miqt pub, Star Sun, Che bar, Hotel Sirius, STORIES taste&tell, Lulus, Dar tea room, Momo, Shisha bar Noar, Babel, Dit e nat, Caffez lounge, Casa Cafe, Soma, Miqt taverna, Galery, Bon Vivant, Deck, Trock taverna,Guest,Sushico,Green Protein,Kadare bar&books, Apartamenti, Sette coffee & more, Flamingo lounge dhe Annex.

Me respekt
Enlirat K. Duraku
Sekretar i Sindikatës së Infermierëve” / KultPlus.com

Gastronomët në ndihmë të punonjësve të QKUK-së, dhurojnë 600 pako ushqimore

Kryetari i Shoqatës së Gastronomëve të Kosovës, Petrit Kllokoqi, ka bërë të ditur se ata do të shpërndajnë shujta të ushqimit për mjekët e QKUK-së.

“Ne si shoqatë duke parë zhvillimet e ngjarjeve të ditëve të fundit dhe rritjen e numrave të të infektuarve me COVID-19 mbajtëm një takim që edhe një herë t’i bashkangjitemi me ndihmën tonë vijës se parë të frontit”, ka shkruari ai.

Tutje Kllokoqi ka bërë të ditur se për rreth 600 punëtorë të QKUK-së, janë të gatshëm që të sigurojnë ushqimin.

“Ne si Shoqatë e Gastronomëve të Kosovës jemi të gatshëm në koordinim me Mistrinë e Shëndetësisë ti’ ndihmojmë QKUK-së me atë që dimë ta bëjmë më së miri. Për një muaj Shoqata jonë është e gatshme të përgatis shujta për rreth 400 mjekë të paradites dhe 200 të ndërrimit të dytë. Ideja e këtij gjesti simbolik është ti japim një ndihmë kuzhinës të QKUK-së”, ka shkruar Kllokoqi në rrjetin social Facebook.

Postimi i plotë

Pershendetje Kosovë .

Ne si Shoqate duke pare zhvillimet e ngjarjeve te ditëve te fundit dhe rritjen e numrave te infektuarve me COVID-19 mbajtem nje takim qe edhe një herë ti bashkangjitemi me ndihmen tone vijes se pare te frontit.

Ne si Shoqate e Gastronomeve të Kosovës jemi te gatshem ne kordinim me Ministrin e Shëndetsis ti ndihmojme QKUKs me ate qe dime ta bejm me se miri. Per nje muaj Shoqata jone eshte e gateshme te pergadis shujta per rreth 400 mjeke te paradites dhe 200 te ndrimit te dyte. Ideja e këtij gjesti simbolike është ti japim nje ndihme kuzhines te QKUKs.

Nismes tone deri tani i jane bashkangjitur gastronomet e Prishtines qe jane Gizzu grill, DONCAFE, Greatwood, Miqt pun, Star Sun, Che bar, Hotel Sirius, STORIES taste&tell, Lulus, Dar tea room, Momo, Shisha bar Noar, Babel, Dit e nat, Caffez lounge, Casa Cafe, Soma, Miqt taverna, Galery, Bon Vivant, Deck, Trock taverna,Guest,Sushico,Green Protein,Kadare bar&books, Apartamenti, Sette coffee & more, Flamingo lounge, Annex, Çarshia Lounge, n’Katun
Mono

Ju ftojm te gjitha biznesev gastronomike te Kosoves ti bashkohen këtij udhetimi duke e organizuar edhe vet neper komunat e tyre,ndersa ne Prishtine duke na shkruar ne facebook.

Ti dalim ne krah patrioteve te sotit deri ne fund te pandemis

Shoqata e Gastronomeve të Kosovës / KultPlus.com