Të drejtat që grave nuk ju lejoheshin në vitin 1920

1920-ta iu dha disa të drejta grave gjatë, siç është liria e votimit dhe e tokës, por shumë ligje dhe rregulla që duken të zakonshme në ditët e sotme nuk i janë ofruar kësaj gjinie.

Për shembull, gratë nuk mund të punonin gjatë shtatzënisë deri në vitet 1970, ose të shërbenin si juriste deri në vitet 1960.

Këto janë disa gjërat që nuk i lejoheshin grave të asaj kohe.

Ata nuk mund të mbanin pasaportë ose udhëtonin vetëm

Ndërsa gratë e pamartuara mund të aplikojnë për një pasaportë, duke përdorur emrin e tyre, gratë e martuara mund të merrnin vetëm një vizë të përbashkët me burrat e tyre. Për shembull, pasaporta do të deklaronte vetëm “z. John Doe dhe gruaja e tij, “duke e mbajtur gruan anonime. Kjo i pengoi gratë të udhëtojnë jashtë vendit.

Nuk mund të mbanin taka shumë të larta

Në vitet 1920, gratë morën më shumë liri në veshjen e tyre. Megjithatë, në shumë pjesë të Shteteve të Bashkuara, gratë ende ndesheshin me kufizime të veshjeve. Për shembull, ligjvënësit e Utah-s gjobitën gratë që mbanin streçe “më të larta se tre centimetra mbi kyçin e këmbës”.

Gratë nuk mund të mbanin taka më të larta se dy centimetra në qytete si Carmel, California. Në zonat me të ardhura të ulëta, nëse një grua kishte vetëm një ose dy veshje formale, pritej t’i vishte në kishë dhe jo jashtë saj. Vetëm artistët mbanin veshjet e shkurtra që njerëzit i shohin në fotografi sot.

Gratë nuk mund të bëheshin avokate

Pasi gratë fituan të drejtën e tyre për të votuar në gusht të vitit 1920, ata më në fund mund të hyjnë në shkollën e drejtësisë dhe teorikisht të punonin si avokate. Pavarësisht kësaj, shumica e firmave ligjore refuzuan të punësonin gra, megjithëse ata lejoheshin ligjërisht ta bënin këtë. Në shumicën e rasteve, gratë mund të praktikonin ligjin vetëm nëse i bashkoheshin  firmës së atit ose të bashkëshortit, pavarësisht studimeve për t’u bërë avokate.

Gratë shtatzëna nuk lejohej që të punoheshin

Gratë që ishin shtatzënë, u hoqën nga puna, sepse shumë punëdhënës besonin se shtatzënia do të ulte performancën e tyre. Si rezultat, shumë gra luftuan për të fshehur shtatzëninë e tyre. Modelet e lirshme të viteve 1920 u bënë më të njohura për aftësinë e tyre për të fshehur trupin.

Divorci të mbështetej në faj

Divorci “Pa faj”, nuk lejohej që të kërkohej nga femrat. Në vitin 1969 divorci kërkohej nga fermat vetëm kur faji të legalizohej. Ligjet lejonin divorcin për shkak të “tradhtisë bashkëshortore, impotencës, braktisjes, trajtimit mizor, dehjes dhe kryerjes së krimeve”./tch/ KultPlus.com

LB: Shqiptarët në Serbi duhet të kenë të drejta si serbët në Kosovë

Rreth Deklaratës së shqiptarëve të Luginës së Preshevës, sot me në kumtesë ka reaguar kryetari i Lëvizjes për Bashkim Valon Murati.

Në këtë kumtesë ai ka thënë se parti e tij që nga vitit 2010 është angazhuar ndërmjet veriut të Kosovës dhe Luginës së Preshevës, transmeton Koha.net.

“Nuk mund të ketë zgjidhje të qëndrueshme duke biseduar vetëm për serbët dhe vetëm për Kosovën”, thuhet në këtë kumtesë në të cilën shkruan:

“Sot Kuvendi i Këshilltarëve shqiptarë të tri komunave të Kosovës Lindore përmes një deklarate pohoi edhe njëherë se shqiptarët në këtë pjesë i nënshtrohen një diskriminimi të vazhdueshëm nga shteti serb. Ata gjithashtu kërkuan që interesat e shqiptarëve të Kosovës Lindore të shtrohen si temë diskutimi në bisedimet në mes të Kosovës dhe Serbisë. Njëkohësisht, me të drejtë ata kërkuan që të njëjta të drejta të cilat iu ofrohen serbëve në veri të Kosovës t’i jepen edhe shqiptarëve në Kosovën Lindore.

Lëvizja për Bashkim prej vitit 2010 ka ngulmuar që i vetmi parim i drejtë për të zgjidhur çështjen shqiptaro-serbe është parimi i reciprocitetit. Ne jemi të bindur se e vetmja rrugë për të normalizuar marrëdhëniet në mes të Kosovës dhe Serbisë, për të stabilizuar Kosovën por edhe rajonin, është që të drejta të njëjta zbatohen për të dy popujt. Nuk mund të ketë zgjidhje të qëndrueshme duke biseduar vetëm për serbët dhe vetëm për Kosovën. Kështu ato zgjidhje që ofrohen për serbët në tri komunat veriore të Kosovës të vlejnë edhe për shqiptarët në Kosovën Lindore, apo të njëjtat të drejta që iu kanë garantuar serbëve në Kosovë të vlejnë edhe për gjithë shqiptarët që jetojnë në Serbi. Është shumë e rëndësishme që parimi i reciprocitetit ka filluar të institucionalizohet si kërkesë e shqiptarëve në Kosovën Lindore. Klasa politike në Kosovë, në pozitë dhe opozitë jo vetëm që duhet t’i përkrah këto kërkesa për shkak të obligimit ndaj njerëzve tanë atje, por edhe për shkak se duke e futur parimin e reciprocitetit në bisedimet me Serbinë, shtrohet rruga përmes së cilës Kosova bëhet shtet stabil dhe normal”./KultPlus.com