Aktorët s’heqin dorë nga kërkesa për ngritje pagash, kërcënojnë me grevë

4 Janar, 2018 - 8:45 pm

Një aktor i teatrit në Kosovë paguhet 400 euro në muaj.

Duke e konsideruar këtë shumë të vogël dhe nënvlerësuese, aktorët vazhdimisht kanë kërkuar rritje të pagës.

Pak muaj më parë, ata kanë mbajtur grevë dhe kanë pezulluar shfaqjet teatrale, por hoqën dorë pasi ministri i Kulturës u premtoi se do t’u bëjë zgjidhje, raporton KTV.

Tashmë është formuar një grup punues, i cili ka përpiluar një koncept dokument që i paraprin ndryshimit të rregullores aktuale për “Gradimin dhe Pagat e Krijuesve dhe Performuesve të Kulturës si dhe Punonjësve Profesional të Trashëgimisë Kulturore”.

Edhe pse nuk është përcaktuar shifra e rritjes së pagës, Veseli thotë se kanë marrë për bazë vendet e rajonit, ku aktorët paguhen sa një profesor universitar.

Ky koncept dokument është dërguar në Ministrinë e Financave, i cili sipas ministrit të Kulturës, Kujtim Gashi, shumë shpejt do të kthehet në Ministri për procedim të mëtutjeshëm.

Nëse e miraton qeveria, edhe rregullorja pritet të ndryshohet krahas këtij koncept dokumenti.

Por ministri thotë se me buxhetin aktual, pagat e aktorëve mund të rriten vetëm deri në 50 përqind të pagës bazë.

Sipas ministrit Gashi, rritje të pagave pritet të ketë edhe për krijuesit dhe performuesit e Kulturës dhe Punonjësve profesionalë të Trashëgimisë Kulturore.

Rregullorja aktuale parasheh pagesën për punëtorët e secilit institucion kulturor, kryesisht të ndarë në tri nivele, por nuk është respektuar asnjëherë, andaj pritet ndryshimi i saj.

Aktorët këmbëngulin se greva është e pashmangshme ngase nuk është në rregull që të avancohen vetëm zyrtarët qeveritarë. / KultPlus.com

Të ngjajshme