Dy drama të Jeton Nezirajt do të shfaqen premierë në Stamboll

24 Dhjetor, 2018 - 5:50 pm

Dy drama të autorit nga Kosova, Jeton Neziraj, do të jepen premiera këtë javë në Stamboll.

Të enjten, me 27 dhjetor, Teatri Shtetëror në Stamboll do të shfaqë premierën turke të dramës “Peer Gynti nga Kosova” (Kosovali Peer Gynt), të Nezirajt, regjinë e së cilës e ka bërë Saydam Yeniay. Për këtë shfaqje, e cila do të jepet në Cevahir Sallon 2, që është salla kryesore e Teatrit Shtetëror me rreth 400 ulëse, duket se ka një interesim tepër të madh të publikut turk. Të 5 shfaqjet e para të planifikuara për këtë fund-dhjetor tashmë janë shitur tërësisht.

Ndërkohë, një ditë para kësaj premiere të rëndësishme të Teatrit Shtetëror, teatri privat Dina Tyiatro do të shfaqë si premierë dramën “Liza po fle”, një dramë tjetër e Jeton Nezirajt. Drama, me titull të ri në gjuhën turke (Günah Çıkarma) do të sjepet si premierë të me 26 dhjetor (e mërkurë), në Duru Tiyatro, kurse regjinë e saj e ka bërë Ílhami Özdemir. 

Të dy dramat në gjuhën turke jan përkthyer nga Senem Cevher, kurse jan botuar më herët nga shtëpia botuese Mitos Boyut në Stamboll.

Deri më tash në turqisht janë botuar 10 drama të Jeton Nezirajt, ndërsa që ka pasur edhe poaq inskenime në teatro të ndryshëm. Para disa vitesh Teatri Shtetëror i Turqisë ka inskenuar dramën e Nezirajt “Fluturimi mbi teatrin e Kosovës”, Teatri i Qytetit të Stambollit ka inskenuar para dy vitesh dramatizimin e Nezirajt të “Gjeneralit të Ushtrisë së vdekur” të Ismail Kadaresë. Jan inskenuar nga disa here edhe “Yue Madeleine Yue”, “Liza po fle” dhe “Lufta në kohën e dashurisë”. Pos në gjuhën turke, në Stamboll, më herët, drama “Liza po fle” është inskenuar edhe në gjuhën kurde.

Të fundit

Të ngjajshme