Arkeologët zbulojnë një tempull të diellit 4500-vjeçar në Egjipt

16 Nëntor, 2021 - 10:30 am

Arkeologët kanë zbuluar atë që ata besojnë se është një nga “tempujt e diellit” të humbur të Egjiptit, që daton nga mesi i shekullit të 25-të para erës sonë.

Ekipi zbuloi mbetjet e varrosura nën një tempull tjetër në Abu Ghurab, rreth 12 milje në jug të Kajros, tha për CNN Massimiliano Nuzzolo, një asistent profesor i Egjiptologjisë në Institutin e Akademisë Polake të Shkencave për Kulturat Mesdhetare dhe Orientale në Varshavë.

Në vitin 1898, arkeologët që punonin në vend zbuluan tempullin e diellit të Nyuserrës, i njohur gjithashtu si Neuserre ose Nyuserre, mbreti i gjashtë i dinastisë së 5-të, i cili sundoi Egjiptin midis vitit 2400 dhe 2370 para erës sonë.

Tani zbulimet e bëra gjatë misionit të fundit sugjerojnë se ai ishte ndërtuar mbi mbetjet e një tempulli tjetër diellor, përcjell Klankosova.tv

“Arkeologët e shekullit të 19-të gërmuan vetëm një pjesë shumë të vogël të kësaj ndërtese me tulla balte poshtë tempullit prej guri të Nyuserra dhe arritën në përfundimin se kjo ishte një fazë e mëparshme ndërtimi e të njëjtit tempull. Tani gjetjet tona tregojnë se kjo ishte një ndërtesë krejtësisht e ndryshme, e ngritur përpara Nyuserrës”, tha ai.

Gjetjet përfshijnë vula të gdhendura me emrat e mbretërve që sundonin përpara Nyuserrës, të cilat dikur përdoreshin si kapëse kavanozash, si dhe bazat e dy kolonave gëlqerore, të cilat ishin pjesë e një portiku hyrës, dhe një prag gëlqeror.

Ndërtimi origjinal ishte bërë tërësisht me tulla balte, tha Nuzzolo, ekipi i të cilit gjeti gjithashtu dhjetëra kavanoza birre të paprekura gjatë gërmimit. Disa nga kavanozat janë të mbushura me baltë rituale, e cila përdorej vetëm në rituale të veçanta fetare, shtoi ai, dhe qeramika është datuar në mesin e shekullit të 25 p.e.s., një ose dy breza përpara se të jetonte Nyuserra.

Monumenti me tulla balte “ishte mbresëlënës në përmasa”, tha Nuzzolo, por Nyuserra e shkatërroi atë në mënyrë rituale për të ndërtuar tempullin e tij të diellit.

Ndërsa këta tempuj i ishin kushtuar kultit të perëndisë së diellit Ra, mbreti legjitimoi fuqinë e tij përmes tempullit dhe u paraqit si djali i vetëm i perëndisë së diellit në Tokë, tha ai.

Burimet historike sugjerojnë se gjashtë tempuj dielli janë ndërtuar gjithsej, por vetëm dy ishin zbuluar më parë, tha Nuzzolo.

Të fundit

Të ngjajshme