Berati, një dekadë në UNESCO (VIDEO)

8 Korrik, 2018 - 11:24 am

8 Korriki i vitit 2008 shënon një datë të veçantë për qytetin e Beratit dhe vlerave që ai përfaqëson. 10 vjet më parë në sesionin e 32 të Komitetit të Trashëgimisë Botërore të mbajtur në Kanada, “qyteti i një mbi një dritareve” hyri listën e trashëgimisë botërore të UNESCO-s, përcjellë KultPlus.

Hyrja në UNESCO shënoi maksimumin e vlerësimit të vlerave duke i konfirmuar ato jo vetëm në nivel kombëtar por edhe ndërkombëtar. Bërja pjesë në pasuritë botërore i dha mundësinë qytetit të përfaqësohet në konferenca kombëtare dhe ndërkombëtare, të marrë pjese në ekspozita ,panaire brenda dhe jashtë vendit të vizitohet nga personalitete të huaja, të ketë partneritete dhe binjakëzime me qytete kulturore të gjitha këto me synimin e përfaqësimit , promovimit vlerave të qytetit. Promovimi si sit ndërkombëtar dhe pjesë e guidave të ndryshme ka bëre që Berati të kthehet një destinacion turistik botëror duke rritur numrin e turistëve vit pas viti dhe zhvilluar turizmin si një degë të rëndësishme të ekonomisë lokale.

“Në sfide të përditshme me kohën dhe modernizimin ,mbrojtja ,konservimi dhe promovimi i vlerave universale të pasqyruara në objekte monumentale, site historike janë objektivat kryesor te punës përditshme të DRKK –Berat .Në kuadër të kësaj dite ashtu si dhe çdo ditë tjetër ishim me qytetarët duke ndarë shqetësimet dhe diskutuar problematikat e mundësitë e ruajtjes së këtyre vlerave. Specialistët e DRKK shpërndanë dhe disa fletëpalosje informuese dhe sensiblizuese mbi faktin e te qenit shtet palë në UNESCO”, shkruhet në njoftimin e DRKK-së, Berat./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme