Biblioteka Kombëtare, në mesin e tetë bibliotekave më të mahnitshme në Evropë

13 Shtator, 2018 - 9:07 am

Biblioteka Kombëtare e Kosovës gjithmonë merr vëmendjen për arkitekturën që e karakterizon dhe pamjen që i jep peisazhit në përgjithësi në Prishtinë.

Objekti me kupolat sipër është atraksion edhe për turistët që vijnë në Kosovë.

Calvert Journal së fundmi e ka radhitur këtë objekt si një prej tetë Bibliotekave më të mira dhe ‘të çuditshme’ në ‘Lindjen e Re’.


(Suhel Ahmeti: Flickr)


(Instagram: expatrimental)

Biblioteka është dizajnuar nga arkitekti Andrija Mutnjakoviq, me 99 kupola të bardha mbi. Disa thonë se Mutnjakovic ka sfiduar format bizantine dhe islame për Bibliotekë, ndërsa disa thonë se inspirim ishte tradita arkitekturore para-romake.

Calvert Journal shkruan se këto kupola janë në formën e plisit, kapelës tradicionale pjesë e veshjes kombëtare shqipe, përcjellë KultPlus.


(Instragram: radish__)

Në këtë listë janë radhitur edhe shtatë Biblioteka të tjera. Lenin Library në Rusi sot nuk e ka këtë emër, por quhet Leninka në kontekstin e përgjithshëm. Biblioteka Kombëtare e Bellorusisë në Minsk, ndërtesa 18-të katëshe, është poashtu pjesë e listës.


(Instagram: ergyssaliaj)

Në këtë listë janë edhe Biblioteka Universitare e Varshavës, Biblioteka Kombëtare e Estonisë, Biblioteka Alvar Alto në Finlandë, Biblioteka Kombëtare e Letonisë dhe Biblioteka Vernadsky në Ukrainë.

Secila prej Bibliotekave thuhet se ka numër të madh të vizitorëve dhe imazhi i tyre nga jashtë edhe sot fascinon ata që i vizitojnë dhe kalojnë afër tyre. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme