Brezi, elementi i veçantë tradicional në veshjen e gruas arbëreshe

26 Dhjetor, 2021 - 6:00 pm

Brezi tradicionalisht i jepet gruas arbëreshe në ditën e fejesës, pasi ai përfaqëson prejardhjen që duhet të mbështesë vazhdimësinë.

Ky brez shumë i rëndësishëm është i përbërë nga nëntë pllaka të punuara imët dhe një bosht qendror imponues shumë i përpunuar, i karakterizuar nga figura e Shën Gjergjit Megalomartirit, shenjt mbrojtës i Piana degli Albanesi. Shenjtori përfaqësohet teksa vret dragoin me shtizën e tij. Forma e koprës qendrore ka një formë pothuajse drejtkëndore dhe në pjesën e sipërme përfundon me një kurorë të mbështetur nga dy putti.

Brezi, i cili padyshim përfaqëson elementin më të rëndësishëm të kostumit tradicional të femrës, mbështetet në një hark, i përbërë nga katër shirita mëndafshi të gjelbër në formë drejtkëndëshe paksa të mbivendosura dhe të bashkuara me një fjongo të gjelbër saten. Çdo shirit është i qëndisur imët në ar me motive lulesh.

Veshja tradicionale femërore e Piana degli Albanesi përfaqëson një nga identitetet e kulturës arbëreshe, kolonitë greko-shqiptare të themeluara në Itali në shekullin e 15-të. Veshja tradicionale përcillet brez pas brezi. Sot rezistojnë një numër shumë i vogël qëndistarësh, të cilët ende i përkushtohen mbajtjes së kësaj tradite, edhe pse sot qëndismat janë më të thjeshta dhe më pak të pasura.

Fotografi Alessandro Ferrantelli, i cili ka qenë gjithmonë shumë i ndjeshëm ndaj rritjes së kulturës arbëreshe, ka dashur të krijojë këtë seri të kufizuar dhe të numëruar të Arteve të Bukura ekskluzivisht për visitpiana.com për të kontribuar aktivisht në mbrojtjen dhe identitetin e kësaj kulture që rrezikohet. duke u zhdukur. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme