Bukuria e qilimit shqiptar, një traditë që përcillet brez pas brezi

30 Qershor, 2020 - 7:47 pm

Qilimi më i vjetër në botë daton nga shekulli i V-të, para Krishtit, ai është zbuluar nga Sergei Ivanovich Rudenko, në vitin 1949. Bëhet fjalë për Qilimin e Pazyrykut, origjina e të cilit është e debatueshme akoma, por të shutë janë ata që mendojnë se i përket traditës perse. Qilimat persë në fakt janë edhe pjesa thelbësore e artit dhe kulturës perse, shkruan KultPlus.

Tradita shiptare është e njohur për një traditë tepër të pasur të artizanatit me vlera të çmuara, të krijuar prej shekujsh nga mjeshtrat popullorë, në çdo krahinë të saj, sipas karakteristikave dhe specifikave të zonave të ndryshme gjeografike, duke u spikatur me shumllojshmërinë e saj, numrin e madh të ekzemplarëve dhe relikeve si dhe paraqitjen estetike e objekteve të cilat arritën kulme të pandeshura më parë.

Spikatin veçanërisht punimet në dru, në hekur, bakër, alabastër, në materiale të çmuara ari dhe argjendi, lëkure, leshi, etj. që veç të tjerash janë dëshmi edhe e identitetit tonë kombëtar.

Kruja është qyteti i cili akoma e ruan traditën e punimit të qilimave, qelesheve, veshjeve popullore etj. Ngjyrat dhe mënyra që përdoret për punimin e qilimave vazhdon të konsiderohet tejet e veçantë në traditën shqiptare, duke u cilësuar shpesh herë edhe si një trashëgimi kulturore.

Leshi është materiali më i zakonshëm për qilimat, por pambuku përdoret gjithashtu.

Qilimat orientalë nisën të shfaqeshin në Evropë pas Kryqëzatave. Ato janë të famshëm, sepse janë jashtëzakonisht të trashë dhe aspak irritues në të prekur. Deri në shekullin e XVIII-të ato mbaheshin për zbukurim dhe ruheshin mirë. Përveçse në vendet mbretërore dhe ekleziastike, ato konsideroheshin tepër të çmuar. Që nga shekulli XIII-të, ato u shfaqën në skica dhe dizajni indo-persian u fut në Evropë nëpërmjet kompanive britanike dhe franceze

Në çdo familje shqiptare kryesisht para viteve ‘90, qilimi ishte një nga elementët kryesorë të zbukurimit të shtëpisë. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme