займ на карту онлайн потребительский кредит

Çfarë mund të na mësojë tani Tukididi dhe plaga e Athinës

21 Mars, 2020 - 3:34 pm

Koronavirusi po përqendron mendjen tonë në brishtësinë e ekzistencës njerëzore përballë një sëmundjeje vdekjeprurëse. Fjalë si “epidemia” dhe “pandemia” (dhe “paniku”) janë bërë pjesë e ligjërimit tonë të përditshëm.

Këto fjalë janë me origjinë greke, dhe ato tregojnë për faktin se Grekët e antikitetit menduan shumë për sëmundjen, si në kuptimin e tij thjesht mjekësor, ashtu edhe si një metaforë për sjelljen më të gjerë të çështjeve njerëzore. Ajo që grekët e quajtën “murtaja” (loimos) përmban në disa pasazhe të paharrueshme në letërsinë greke.

Një përshkrim i tillë është në fillim të letërsisë perëndimore. Iliada e Homerit, (rreth 700BC), fillon me një përshkrim të një plagë që godet ushtrinë greke në Trojë. Agamemnon, princi kryesor i ushtrisë Greke, fyen një prift vendas të Apollonit, të quajtur Chryses.

Apolloni është perëndia e murtajës – shkatërrues dhe shërues – dhe ai ndëshkon të gjithë Grekët duke dërguar një murtaja midis tyre. Apolloni është gjithashtu perëndia i harkëtarëve, dhe ai përshkruhet duke gjuajtur shigjeta në ushtrinë greke me një efekt të tmerrshëm:

Apoloni u tërhoq poshtë në majën e Olimpit të zemëruar

në zemrën e tij, duke mbajtur mbi supet e tij harkun dhe kapuçin

dridhje; dhe boshtet u përplasën mbi shpatullat e perëndisë duke ecur me zemërim. …

E tmerrshme ishte përplasja që u ngrit nga harku i argjendit.

Së pari ai shkoi pas mushkave dhe zhurmave rrethore, pastaj le të shkojë

një shigjetë lotësh kundër vetë burrave dhe i goditi.

Zjarret e kufomave u dogjën kudo dhe nuk pushuan së djegur.

Tregimet e murtajës
Rreth 270 vjet pas Iliadës, ose rreth saj, murtaja është qendra e dy veprave të mëdha klasike athinase – Sofokliut, Edipi i mbretit, dhe Libri 2 i Historisë së Thukidides për Luftën e Peloponezit.

Thukididi (c.460-400BC) dhe Sophocles (490-406BC) do ta kishin njohur njëri-tjetrin në Athinë, megjithëse është e vështirë të thuash shumë më tepër se kaq për mungesë provash. Të dy veprat e përmendura më lart u prodhuan në të njëjtën kohë. Shfaqja Edipi me siguri ishte prodhuar rreth 429 para Krishtit, dhe murtaja e Athinës ndodhi në 430-426 para Krishtit.

Thukidides shkruan prozë, jo vargje (siç bëjnë Homeri dhe Sofokli), dhe ai ka punuar në fushën relativisht të re të “historisë” (që do të thotë “hetim” ose “kërkim” në greqisht). Fokusi i tij ishte lufta Peloponeziane e luftuar midis Athinës dhe Spartës dhe aleatëve të tyre përkatës, midis 431 dhe 404 para Krishtit.

Përshkrimi i Thukidides për plagën që goditi Athinën në 430 para Krishtit është një nga pasazhet e mëdha të letërsisë greke. Një nga gjërat e mrekullueshme në lidhje me të është se sa e përqendruar është në reagimin e përgjithshëm shoqëror ndaj murtaja, si ata që vdiqën prej tij ashtu edhe ata që mbijetuan.

Një krizë shëndetësore
Përshkrimi i murtajës vijon menjëherë nga tregimi i njohur i Thukidides për Oracle Funeral Oracle (është e rëndësishme që Perikli vdiq nga murtaja në 429 para Krishtit, ndërsa Thukididi e kapi atë, por mbijetoi).

Thukididi jep një përmbledhje të përgjithshme për fazat e hershme të murtajës – origjinën e saj të mundshme në Afrikën e veriut, përhapjen e saj në rajone më të gjera të Athinës, luftërat e mjekëve për t’u marrë me të dhe shkallën e lartë të vdekshmërisë së vetë mjekëve.

Asgjë nuk dukej se e përmirësonte krizën – jo njohuri mjekësore ose forma të tjera të të mësuarit, as lutje apo orakuj. Në të vërtetë “në fund të fundit njerëzit u mposhtën aq shumë nga vuajtjet e tyre sa nuk u kushtuan vëmendje të mëtejshme për gjëra të tilla”.

Ai përshkruan simptomat në disa detaje – ndjenjën e djegur të vuajtjeve, stomakun dhe të vjellat, dëshirën për të qenë tërësisht lakuriq pa asnjë liri të prehet në vetë trupin, pagjumësinë dhe shqetësimin.

Faza tjetër, pas shtatë ose tetë ditësh nëse njerëzit mbijetuan aq gjatë, pa se dëmtimi zbritet në zorrët dhe pjesët e tjera të trupit – organet gjenitale, gishtat dhe gishtërinjtë. Disa njerëz madje u verbuan.

Fjalët me të vërtetë dështojnë një kur përpiqet të japë një tablo të përgjithshme të kësaj sëmundjeje; dhe për sa i përket vuajtjeve të individëve, ata dukej pothuajse përtej aftësive të natyrës njerëzore për të duruar.

Ata me kushtetutë të fortë nuk mbijetuan më mirë se të dobëtit.

Gjëja më e tmerrshme ishte dëshpërimi në të cilin njerëzit ranë kur kuptuan se kishin kapur plagën; sepse ata menjëherë do të përvetësonin një qëndrim të pashpresës së plotë dhe duke u dorëzuar në këtë mënyrë, do të humbnin fuqitë e tyre të rezistencës.

Së fundmi, Thucydides përqendrohet në zbërthimin e vlerave tradicionale ku vetë-kënaqja zëvendësoi nderin, ku nuk ekzistonte asnjë frikë ndaj zotit dhe njeriut.

Sa i përket veprave penale kundër ligjit njerëzor, askush nuk priste të jetonte aq gjatë sa të dënoheshin dhe të ndëshkoheshin: përkundrazi të gjithë mendonin se një dënim shumë më i rëndë ishte dhënë mbi të.

I gjithë përshkrimi i murtajës në Librin 2 zgjat vetëm për rreth pesë faqe, megjithëse duket më i gjatë.

Shpërthimi i parë i plagës zgjati dy vjet, pas kësaj goditi edhe një herë të dytë, megjithëse me më pak virulencë. Kur Thucydides mbledh shumë shkurt fillin e murtajës pak më vonë (3.87) ai siguron numrat e të ndjerit: 4,400 hoplitë (qytetarë-ushtarë), 300 kalorës dhe një numër të panjohur njerëzish të zakonshëm.

Asgjë nuk i bëri athinasit aq shumë dëm sa kjo, ose kështu zvogëloi forcën e tyre për luftë.

Një lente moderne
Studiuesit modernë argumentojnë mbi shkencën e të gjitha, jo më pak për shkak se Thucydides ofron një sasi të madhe detajesh të simptomave.

Tifoja Epidemike dhe Biguçi janë më të favorizuarat, por janë paraqitur rreth 30 sëmundje të ndryshme.

Thukididi na ofron një tregim të një dëmtimi që është i ndryshëm në të gjitha llojet e mënyrave nga ajo me të cilën përballemi.

Mësimet që mësojmë nga kriza e koronavirusit do të vijnë nga përvojat tona për të, jo nga leximi i Thukidides. Por këto nuk janë ekskluzive të ndërsjella. Thucydides na ofron një përshkrim të një qyteti-shtet në krizë që është po aq i egër dhe i fuqishëm tani, siç ishte në 430BC. / KultPlus.com

Të ngjajshme