займ на карту онлайн потребительский кредит

EC Ma Ndryshe me reagim për Përmendoren në Çabrat të Gjakovës

14 Tetor, 2019 - 3:55 pm

Organizata nga Prizreni, “Ec Ma Ndryshe”, ka reaguar lidhur me gjendjen e Përmendores në Çabrat të Gjakovës. Ata kanë thënë se kjo përmendore ka mbetur pa përkujdesje të institucioneve të shtetit, shkruan KultPlus.com

Këtu keni postimin e tyre të plotë:

REAGIM
Përmendorja në Çabrat të Gjakovës pa përkujdesje institucionale!

“EC Ma Ndryshe, përmes raprotimeve nga terreni ka marrë informatën se Eshtërorja (Eshnorja) e luftëtarëve të vrarë të Luftës Antifashiste Nacional Çlirimtare (LANÇ) është në gjendje të braktisur, pa përkujdesje dhe e hapur për vandalizim. Monumenti në fjalë është i hapur dhe eshtrat e vendosura në këtë përmendore janë të dëmtuara, disa të djegura dhe të shpërndara dhe pa mbrojtje dhe përkujdesje adekuate që kërkon një memorial i kësaj kategorie.

Eshtërorja paraqet varrezën e luftëtarëve të vrarë të Gjakovës me rrethinë gjatë Luftës Antifashiste Nacional Çlirimtare (LANÇ) 1941-1945 dhe paraqet të vetmen pjesë të realizuar të një projekti grandioz, i cili përfshinte Kodrën e Çabratit deri ke Fabrika e Tullave. Ky lokalitet i shek.XX gjendet në Listën e Trashëgimisë Kulturore nën Mbrojtje të Përkoshshme të Ministrisë së Kulturës (të datës 3 Tetor 2018) dhe atë në kategorinë: Trashëgimi Kulturore, nënkategorinë: Monument / Ansambël me numër unik në databazë 871.

Kërkojmë nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve (bashkë me institucionet vartëse të saj) si dhe Komuna e Gjakovës të ndërrmarrin hapa emergjent rreth mbylljes të lokalitetit ndaj ndonjë vandalizimi të mëtutjeshëm, parandalimin e ndonjë rreziku për shëndetin publik të vizitorëve të lokalitetit, trajtim dinjitoz të mbetjeve mortore dhe trajtim profesional në mbrojtje dhe konservim të këtij aseti të trashëgimis kulturore”.

Të ngjajshme