Edon Muhaxheri shpalosi në Zvicër rrëfimin e alfabetit të harruar shqiptar

25 Nëntor, 2018 - 11:43 pm

Edon Muhaxheri tashmë ka kthyer sytë e botës dhe shqiptarëve kah historia dhe një alfabet i lënë në harresë. Projekti I tij I titulluar “Evetari” u fokusua në ringjalljen e alfabetit origjinal të harruar, nga libri i parë Shqipëtar ABC, që i perket vitit 1844.

Ky alfabet bazamentin e ka në abetaren e parë e Naum Veqilharxhit. Punw autentike i siguroi një intervistë me Steven Heller për Magazinën PRINT, e cila u pasua me shfaqjen në GDUSA, AIGA Eye on Design, Design Week, HowThings Work, dhe media tjera lokale, shkruan KultPlus.

Para dita ditësh, ai ka prezantuar ekspozitën e tij në Cyrih të Zvicrës. N ë Galerinë e Artit Peyer, Muhaxheri ka dërguar Bredhin – Naum Bredhin, apo Naum Veqilharxhin, i cili ishte kundër çdo forme të dominimit ndërkombëtar në shqiptarë. Ai kësisoj kishte ardhur me idenë e një alfabeti unik për një gjuhë unike. Ai vizitën atje e ka përmbyllur me një ligjëratë publike ku ka shpalosur rrugëtimin e tij me Evetarin.

“Falënderime të veçanta për Brezi Ynë që ka marrë iniciativë dhe falënderojë për përkrahjen Ministrinë e Diasporës dhe Investimeve Strategjike” , ka shkruar ai në postimin e tij.

Edon Muhaxheri kishte rrëfyer se pas hulumtimeve të tij të gjata, pikërisht në momentin kur ai gjendej në prag të dorëzimit, ai arrin të kontaktojë me historianin Niko Kotherja, njëkohësisht dhe Drejtori i Muzeut Kombëtar të Arsimit. Mes bisedave zbulon nga Kotherja që ai posedon një kopje personale të Evetarit, të cilën Kotherja e skanon dhe ia dërgon artistit.

“Kur ma ka dërguar Evetarin për herë të parë, më janë mbushur sytë me lot. Ka qenë e vështirë ta besoj që kam në dorën time një dokument kaq të vlefshëm”, kishte rrëfyer Edoni në Prishtinë, ku detajisht kishte prezantuar projektin e tij para publikut./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme