Fotografi e rrallë vetaranët shqiptaro-amerikanë të Luftës së Dytë Botërore

9 Nëntor, 2020 - 1:30 pm

Në radhët e ushtarëve amerikane gjatë Luftës së Dytë Botërore pati edhe nga ata me origjinë shqiptare, të cilat ishin pjesë e Forcave të Armatosura të SHBA-ve që shkuan në frontet e Paqësorit kundër Japonisë dhe të Europës, kundër Gjermanisë.

Një foto e rrallë e veteranëve shqiptaro-amerikanë është botuar në memorie.al. Nuk ka një statistikë të saktë, por besohet se numri i emigrantëve shqiptarë të rreshtuar në ushtrinë amerikane gjatë periudhës së Luftës së Dytë Botërore, ishte relativisht i lartë. Madje një ndër eksponentët më të njohur të Shërbimit Informativ të SHBA-së gjatë viteve 1939 – 1945 (OSS), i quajtur Thomas Stephan (Thoma Stefani) u atashua në Shtabin e Përgjithshëm të UNCSH, dhe personalisht pranë vetë Enver Hoxhës.

Fotoja në fjalë është bërë disa vite pas përfundimit të luftës, ku tashmë ish ushtarakët shqiptaro-amerikanë do të gëzonin edhe statusin e “Veteranit të Luftës së Dytë Botërore”. Nga e majta në të djathtë, Angelo Andoni, George Ratska, James Kosmo, George Chani, Louis Kosmo, Nick Toska, ëilliam Kosmo, Steve Peters, dhe James Kristo. Ulur, Dr. Andrea Elia, Paul Apostoli, Al Tromara, Peter Chani, John Chicos, dhe Peter Lucas. / KultPlus.com

Të ngjajshme