Gërmime në kështjellat romake të zbuluara në Shqipëri

9 Gusht, 2018 - 12:30 pm

Përfundoi koha e gërmimeve për 2018 të kryera nga Universiteti i Maceratës, në bashkëpunim me Institutin Arkeologjik të Tiranës, në projektet e Ministrisë së Punëve të Jashtme në jug të Shqipërisë, të cilat kanë përfshirë Kalanë e Paleokaster dhe Melan dhe zbulim dhe sondazhe topografike dhe sondazhe të vendbanimeve helenistike në luginën e Drinos.

Gërmimet e Paleokastrës, janë përqendruar në portën perëndimore, hyrja kryesore për në kala romake, që daton nga fillim të shekullit të katërt pas Krishtit, dhe kisha brenda kështjellës e ndërtuar ndoshta në shekullin e pestë pas Krishtit.

Ekipi nga Universiteti i Camerinos regjistroi informacione gjeofizike brenda fortifikimit. Në Melan, gërmimet kanë lejuar të nxjerrin në dritë struktura mbresëlënëse të fortifikuara, të epokës helenistike dhe bizantine.

Një ekip i Universitetit Politeknik të Marche ka krijuar reliefs 3D në qytet romak teatër Adrianopolisit , për më shumë se një dekadë në qendër të ekipit Maceratese dhe të fortifikimit të Paleokastrës. Studentët e Unimcit nga Universiteti i Salentos, La Sapienza i Romës dhe Universiteti i Tiranës morën pjesë në këto kërkime./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme