Historiku i Parkut Arkeologjik ‘Ulpiana’

24 Qershor, 2022 - 9:00 pm

Gërmimet në një qytet dikur të harruar po nxjerrin në dritë historitë e banorëve të tij, siç zbulon Oliver Gilkes. Fushat dhe kodrat e gjera, të larta, të rrotulluara të Kosovës janë një ndryshim i papritur nga majat e larta dhe kodrat e thyera të maleve të Ballkanit. Ky rajon me toka pjellore dhe malësi të pasura me minerale e ka bërë Kosovën shënjestër të perandorive ambicioze gjatë shekujve.

Ishte një qendër e fuqisë kulturore ilire, një pikë qendrore e ndikimit romak në Ballkanin verior, një nga qendrat e fuqisë që i dhanë jetë historisë jetëshkurtër të Perandorisë Serbe mesjetare dhe një pjesë qendrore e hegjemonisë osmane në Evropë. Popullsia e saj me shumicë shqiptare etnike shpalli pavarësinë në vitin 2008 pas një beteje shqetësuese me serbët. Që atëherë, Instituti i Arkeologjisë së Kosovës dhe Muzeu Kombëtar i Prishtinës kanë ndërmarrë sondazhe dhe gërmime të gjera, duke i dhënë shtetit të ri një ndjenjë të së kaluarës së tij. Vendet romake nuk janë fokusi, por një shembull është shqyrtuar në thellësi: Ulpiana, e cila shtrihet disa kilometra jashtë kryeqytetit të Prishtinës. Ishte një hallkë jetike në një zinxhir qytetesh që kalonin përgjatë rrugës nga Nishi, tani në Serbi dhe vendlindja e perandorit Konstandin i Madh, nëpër fushat e Kosovës dhe malet, deri në Lissus (Lezha moderne), tani në Shqipëri. Duke zbuluar Ulpianën.

Një vizitë në Ulpianë është zbuluese. Qyteti u zbulua vetëm në fillim të shekullit të 20-të dhe fshihet nën një fushë pa tipare. Më treguan ekskavatorët, miqtë e vjetër dhe kolegët e mi. Çfarë kishin zbuluar?

Qyteti u themelua nën perandorin Trajan si pasojë e luftërave të tij në veri të Danubit në Daki. Në shekujt në vijim, Ulpiana herë pas here u shfaq në ngjarjet më të gjera që i jepnin formë apo goditje perandorisë. Një vizitë perandorake nga perandori Theodosius I në shekullin e IV u pasua nga një sulm nga Theoderic, mbreti ostrogotik i Italisë, në vitin 479. Kishte gjithashtu peshkopë, megjithëse qyteti humbi statusin e tij në 545 kur Justiniani rindërtoi qytetin e tij të lindjes rreth 50 km veri-lindje. Ai e quajti atë Justiniana Prima, duke lënë titullin më të vogël të Justiniana Secunda për Ulpianën, i cili më pas ra dhe u braktis përfundimisht nga viti 618. Vitet e fundit, ekipet arkeologjike kanë punuar në studime gjeofizike, gërmime, trajnime dhe konsolidime. Vendi është shtruar bukur për vizitorët dhe ofron një hyrje të mrekullueshme të adoptimit të kulturës romake në Ballkanin verior. Kishte pak aktivitet në vend përpara vendimit të Trajanit për të krijuar një komunë të re, frymëzuar nga prania e minierave të pasura në kodrat aty pranë. Falë punës gjeofizike të ndërmarrë nga ekipet franko-gjermane, tani kemi një ide për shtrirjen e qytetit, i cili shtrihet mbi 120 ha. Ai mori vetëm një mur qyteti gjatë fazave të tij të fundit, megjithëse fitoi disa nga atributet e një qyteti romak, si një forum.

Në qendër të qytetit, ka një tempull dhe zonë të konsiderueshme, të kohës së Trajanit. Në shekullin e 3-të, një grup banjash ishin futur në portikun verior të tempullit, ndoshta për përdorim nga pelegrinët. Por ky tempull mund të ketë një rëndësi më të madhe pasi zhvillimet e mëvonshme çuan në zëvendësimin e tij nga një kishë e fortë e fortifikuar e shekullit të 6-të. Muratorë martirë Këtu i drejtohemi legjendës së dy shenjtorëve ballkanikë: Laurit dhe Florit, gurgdhendës (dhe shenjtorët mbrojtës të kuajve në traditën ortodokse) që erdhën në Ulpianë në shekullin II. Ndërsa ndërtonin një tempull, ata shëruan djalin e verbër të mjeshtrit të muratorit dhe e kthyen tempullin në kishë. Guvernatori i dënoi ata si të krishterë dhe i ekzekutoi. Tempulli u shkatërrua më vonë dhe mbetjet e tij u përdorën për të ndërtuar kishën ngjitur dhe ndërtesa të tjera në një faltore martire. Ky akt e ndau mjeshtërisht tempullin përgjysmë, duke lënë të aksesueshme një pjesë të rrënojave pranë kishës. A është ky tempulli në të cilin supozohet se kanë punuar Florus dhe Laurus, i lënë i dukshëm si një relike?

Provincat danubiane lulëzuan në botën e mëvonshme romake. Ulpiana përfitoi në atë masë që iu dha një mur i ri i qytetit rreth zonës, i përditësuar me bastionet gjysmë rrethore. Një kishë katedrale iu shtua peizazhit të qytetit në shekullin e 5-të kur u mor në dorë një shtëpi para-ekzistuese dhe u ripërdor pjesërisht për një kishë dhe pagëzimore të re dhe mbresëlënëse bazilikane. Ne kemi përmendur tashmë kishën dhe tempullin e mëvonshëm, ndoshta një faltore të gurgdhendësve të shenjtë. Në të gjithë Ballkanin dhe zonën e Danubit mund të shihen strukturat e vjetra romake që mbijetojnë në një mënyrë shumë të ndryshuar, ndërsa perandoria u ngjit pas zonës përballë sfidave të mëdha. Përfundimisht ata dështuan, pasi humbën pothuajse të gjithë territorin e tyre deri në shekullin e VII, kur popujt e rinj mbërrijnë në skenë.

Një kujtim spektakolar i këtij ndryshimi mund të shihet disa kilometra në lindje të Ulpianës. Atje, në vitin 1322, mbreti serb Stefan Milutin ndërtoi një manastir krejt të ri në lindje të Ulpianës në enklavën serbe të Graçanicës – ndoshta mbi një kishë funerare të mëparshme – si një simbol të fuqisë në rritje të mbretërisë së tij. Dinasti serb kontraktoi arkitektë më të avancuar për të krijuar një kryevepër të stilit bizantin. Një brendshme e mrekullueshme e pikturuar me afreske u mbikëqyr nga artistët Michael dhe Eutihije, nga Selaniku Bizantin, të cilët gjithashtu shquhen për punën në kishat po aq mahnitëse në qytetin e Ohrit, tani në Maqedoninë e Veriut. Manastiri i ri ishte një nga një sërë themelesh që synonin të çimentonin në pushtet pasardhësit e Romës, por në botën gjithnjë në ndryshim të Ballkanit gjërat nuk janë aq të thjeshta. Deri në vitin 1459, Serbia ishte mposhtur nga turqit dhe ishte krijuar skena për ardhjen e botës moderne./world-archaology/Express/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme