‘I kemi shtatoret e shëmtuara në të gjitha qendrat e Kosovës shkaku se familja vendos’

11 Gusht, 2019 - 12:00 pm

Përzgjedhja e punimit të shtatores së veprimtarit të çështjes kombëtare Adem Demaçi, ka zgjuar shumë reagime në opinionin publik, por edhe nga vetë familjarët e tij.


Lidhur me këtë çështje, në një prononcim për “Kosova Sot Online”, kritiku i artit Ilir Muharremi, është shprehur: “Ne si komision kemi qenë të pavarur dhe shumë objektiv. I kemi dhënë dy propozime më të mira krahas atyre bucetave aty. Sipas ligjit familja nuk ka drejtë të japë vendim. Mundet mendim ose pëlqim e jo vendim ose ndikim. Andaj i kemi shtatoret e shëmtuara në të gjitha qendrat e Kosovës shkaku se familja vendos.


E mira është që të respektohet mendimi profesional i komisionit. E dyta biznesi mendoj i pengon skulptoret të aplikojnë. Talentët të cilët punojnë me skulpturë, e nuk kanë kushte të prezantohen. Duhet të hiqet kjo rregullore.
Kosova ende vuan nga kitchi i skulpturave, shkaku ishte pa konkurs janë pranuar duke respektuar vetëm mendimet e familjareve. Familja e njeh si person njeri por jo si veper arti”.


Tutje, sipas Muharremit “Është për të ardhur keq pse te ne në Kosove masa e rendomtë më shume i vlerësojnë skulpturat kukulla te ilustruara, të lyera e hekurosura sikur ato kukulla që blihen ne treg me një çmim të lirë ato të plastikes.Një realizem bajat kitch e shund.

Ndërsa hidhet poshtë vlerësimi profesional i komisionit i cili matë vlerën artistike të mirëfilltë dhe kërkon të ketë pakë edhe liri artistike të shtatores. Sido që të jetë kjo jemi ne, shoqëri e kitchit që na pëlqejnë kukullat e zbukuruara. Me respekt le të fitoje më i miri, ka deklaruar Ilir Muharremi për gazetën “Kosova Sot Online”.

Image

Të ngjajshme