Këto ishin propozimet më interesante për Kullën e Eiffelit (FOTO)

30 Prill, 2019 - 10:00 am

Në kohën kur u ndërtua, Kulla Eiffel, në Paris u prit negativisht për shkak të pamjes së saj utilitare, por brenda pak kohe ajo u shndërrua në një atraksion për Francën, qysh nga fundi i shek. XIX.

Vetëm tri vite më pas, në vitin 1890, Londra hapi një konkurs për ndërtimin e versionit të saj të një kulle të tillë, transmeton Ndërtimi.info.

Për ndërtimin e një kulle të ngjajshme me atë të Eiffel-it, në Londër u paraqitën plot 68 dizajne. Konkurentët dërguan propozimet e tyre nga vende të ndryshme të botës, si SHBA-të, Kanadaja, Gjermania, Italia, Austria, Turqia dhe Australia. Shumë nga projektet janë interpretime të çuditshme të strukturave utilitare, duke ndjekur estetikën e Kullës Eiffel, vetëm se këto projekte janë edhe më të larta.

Propozimi fitues, ishte i paraqitur nga Stewart, Maclaren dhe Dunn. Ky propozim kapërceu Kullën Eifel dhe paraqiti një plan tetëkëndor me spiralen që vinte duke u zgjeruar, e ku do të vendoseshin sallat e ekspozitës, teatrot, restorantet dhe çdo lloj forme tjetër argëtimi.

Drejtori menaxhues i kullës, Edward Watkin nuk arriti ta plotësojë kurrë realizimin e saj. E problemet e shumta financiare bën që për një kohë të shkurtë kjo kullë të shuhej./Ndërtimi.info/

Më poshtë mund t’i shihni dizajnet më interesante për këtë projekt

Të fundit

Të ngjajshme