займ на карту онлайн потребительский кредит

Luigi Giura, vepra e inxhinierit të njohur arbëresh të shek. XIX

27 Janar, 2021 - 9:02 pm

Luigi Giura, ka qenë një inxhinier arbëresh shumë i vlerësuar i shekullit të 19-të, i lindur në komunën e Maschito-s.

Në një shkrim nga arkivi i Atanasio Pizzi, jepen të dhëna mbi punën e vlerësuar të Giurës, i cili ishte ndjekës i një tradite studiuesit dhe profesionistësh me origjinë arbëresh të Viteve 1820 – 1862, që i dhanë kontribute të mëdha inxhinierisë evropiane. Giura është tre nga personazhet më të shquar të komunitetit arbëresh, së bashku me politikanin Francesco Crispi dhe magjistratitn Pasquale Scura, por më pak i njohuri. Ura e Garigliano është vepra e tij më e famshme.

Ai u shqua në periudhën në të cilën jugu po përjetonte sundimin e Bourbonëve. Në vitin 1814 fitoi titullin inxhinier dhe arkitekt. Atij iu besua kolaudimi i të parës hekurudhë italiane në segmentin nga Napoli në Portici, për të cilën, edhe pse kishte përfunduar ndërtimi nuk gjendje një specialist i aftë për ta kontrolluar në aspektet e saj teknike, nesë ishte realizuar sipas rregullave të projektimit.

Giura e mori përsipër dhe e realizoi këtë detyrë për një kohë shumë të shkurtër. Atij i atribuohet edhe ndërtimi i një sërë veprash publike. Në vitin 1860, në kohën e Garibaldit u emërua drejtor i Drejtorisë së Rrugëve dhe Urave. Vdiq në moshën 69-vjeçare nga një temperaturë e pashpjegueshme, më 1 mars të vitit 1864. / KultPlus.com

Të ngjajshme