Lumi Buna rrezikon kishën e Shirqit (VIDEO)

31 Janar, 2021 - 6:25 pm

Kisha e Shirqit e ndërtuar në Dajç të Shkodrës,  e ndërtuar në shekullin e VI, është sot një nga monumentet me vlerë në Shqipëri për nga pikëpamja historike dhe arkitektonike por ajo çfarë ka mbijetuar nga rrebeshet e historisë  dhe kushteve klimaterike, është vetëm kjo anë muri.

Sot, për shkak të vërshimit të lumit Buna, edhe kjo dëshmi rrezikon të zhduket.

Kjo zonë me  bukuri të rralla natyrore, mund të shërbejë edhe për turizëm historiko-kulturor prandaj ai bën apel për ndërhyrje emergjente.

Themelet e kësaj kishe bashke me varrezat e Shirqit,  vijojnë ende luftën për ekzistence me ujërat e rrëmbyeshëm të Bunës, një luftë të cilën nëse nuk do të ndërhyhet shumë shpejt për ta mbrojtur, do të humbasë duke shkatërruar dhe fshirë një dëshmi të fortë të identitetit shqiptar./tch/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme