Maro Konda, trimja labe që sakrifikoi veten për të mbrojtur popullin

28 Maj, 2023 - 8:00 pm

Maro Konda – Trime labe me origjinë fteriote që sakrifikoi veten për të mbrojtur popullin. Lindi në Fterrë. Jetoi në fillim të shekullit XVI. 


U martua në Çorraj. Në vitin 1537, në mbrojtje të luftëtarëve çorrjotë, sakrifikoi veten, duke hedhur në greminë një numër jeniçerësh turq, së bashku me veten e saj.

Ndaj dhe populli i këndoi:

“Bijë Fterre, nuse Çorre,
Djalin më të mirë more,
Po ç’e do, nuk e gëzove,
Nga shkëminjtë u lëshove,
Turqitë prapa ç’i more,
S’more një, po di taborre…”

(Painted by Lazar Taci)./ Albanian Vintage Photography, people, cities, culture and history/ /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme