Mësimdhënësit zviceranë po i diskriminojnë nxënësit me prejardhje të huaj

8 Korrik, 2018 - 3:10 pm

Nxënësit me prejardhje migrimi janë më të lënë anësh nga mësimdhënësit zviceranë. Kjo ndodh për shkak se ata presin më pak rezultate nga këta fëmijë dhe adoleshentë. Një konstatim të tillë e dëshmon një studim i ri. Kryetari i Shoqatës së mësimdhënësve Zemp, i mbron kolegët e tij.

Mësimdhënësit diskriminojnë fëmijët e imigrantëve, sepse ata nuk presin rezultate të larta nga puna e tyre. Këtë e dëshmon një studim i ri nga Shkolla e Lartë Pedagogjike të Universitetit të Shkencave të Aplikuara të Zvicrës Veri-Perëndimore: “Promovimi dhe vlerësimi i fëmijëve, për fat të keq, nuk bëhet në mënyrë neutrale ashtu siç duhet”, thotë profesori përgjegjës, Markus Nojenshvander, për “am NZZ Sonntag”, përcjell Albinfo.ch.

Sikurse në matematikë, po ashtu edhe në gjuhën gjermane rezultatet e pritura kanë qenë shumë të ulëta. Kjo është fatale pasi sjell në performancë më të dobët në mesin e nxënësve. Ata hyjnë në një rreth më të egër, ndërsa konfirmohen edhe paragjykimet. “Dallimet në performancën midis migrantëve dhe jomigrantëve bëhen gjithnjë e më të mëdha në rrjedhën e një karriere shkollore”, tha Neuenschëander.

Edukatorja Katharina Maag e konfirmon këtë dhe thotë: “Mësuesit duhet të përmirësohen. Kjo kërkon informatë, por edhe një analizë të vazhdueshme për qëndrimin e tyre”, përcjell albinfo.ch.

Beat Zemp, kryetar i Shoqatës së mësimdhënësve të Zvicrës, kolegët e tij i merr në mbrojtje: “Pritjet gjithmonë janë të formuara nga përvoja që mund të kondensohen si stereotipe me rrjedhën e kohës”, thotë ai. Kjo vlen si për mësimdhënësit, po ashtu edhe për të tjerët, si gazetarët apo politikanët. “Mësuesit nuk janë imun ndaj transferimit të pritjeve negative për nxënësit”, thotë Zemp.

Të ngjajshme