Një numër tejet i vogël i objekteve të trashëgimisë kulturore janë nën mbrojtje të përhershme

19 Korrik, 2019 - 6:33 pm

Vetëm 1.4% e aseteve të trashëgimisë kulturore në Kosovë janë nën mbrojtje të përhershme.

Sipas gjetjeve të KDI-së, ka pasur raste kur asetet e trashëgimisë kulturore shpesh janë gjetur në tregun e zi, sidomos në Gjermani, raporton KTV.

Në Komisionin për Arsim, Shkencë e Teknologji, këtë të mërkurë, u diskutua për zbatimin e Ligjit për Trashëgiminë Kulturore dhe u tha se institucionet e vendit vazhdojnë të mos kenë qasje në disa prej objekteve që janë pjesë e Kishës Ortodokse Serbe.

Por, zyrtarë të Departamentit të Trashëgimisë në Ministrinë e Kulturës, thanë se sa herë që kanë pasur probleme me Kishën Ortodokse, i kanë adresuar ato.

Pos kësaj, problem është edhe menaxhimi i trashëgimisë kulturore në pronat private.

Ndërsa, anëtarët e këshillit të Trashëgimisë Kulturore kanë thënë se Ministria e Kulturës, kundërligjshëm po merret me hartimin dhe njëkohësisht zbatimin e projekteve.

Në këtë diskutim u përmend se si trashëgimia kulturore dhe asetet e saj nuk po përdoren për përfitime ekonomike.

Të fundit

Të ngjajshme