Për herë të parë në Tiranë, festivali teatral i kukullave

27 Maj, 2018 - 5:00 pm

International Puppet Theatre Festival Albania “SKANDERBEG” do të jetë një festival teatral me kukulla me vendet më me traditë në këtë zhanër të fushës së artit.

Ky festival zhvillohet për herë të parë në Shqipëri dhe është festivali i vetëm i këtij lloji. Me anë këtij festivali, Shqipëria dhe kryeqyteti i saj, Tirana do të jenë përfaqësues në stendat ndërkombëtare si një vend investues në edukimin dhe kultivimin e një brezi të ri.

Ky festival do të ofrojë për publikun një impakt të jashtëzakonshëm në kultivimin dhe edukimin artistik i cili do të ndikojë drejtpërdrejtë në zhvillimin e audiencës. Përveç kësaj interes do të ofrojë edhe për grupet e interesit në qarqet artistike si dhe në ato teknike. Trupat, ndër më të mirat, do të sjellin në vendin tonë traditat e tyre specifike në këtë ballafaqim shumë të rëndësishëm për artin tonë.

Ky festival do të jetë i përvitshëm dhe vazhdimisht me trupa nga vende të ndryshme. Festivali do të ketë edhe katalogun e tij me një volum prej 120 faqesh ku do të pasqyrohet eventi me të gjithë elementët artistike, organizativë, dhe efektit të impaktit që do të krijojë ky festival.

Gjithashtu në këtë katalog do të krijohen hapësira për të qenë prezent me një numër të caktuar faqesh edhe ata që mbështetën këtë event. Kupa e festivalit e derdhur në bronz është një element tjetër përfaqësues i gjetur, mbështetur në elementët folklorikë, i kthyer në një simbol global, përcjell mesazhe të qarta mbi filozofinë e thirrjes për barazi e paqe.

Përgjatë javës së këtij festivali, do të ketë guida në vende turistike dhe historike ( Krujë, Petrelë, Lezhë etj…) në këtë vit të shpallur si viti i Skënderbeut.

Ky festival ka një shtrirje kohore prej 6 ditësh. Kryesisht trupat do të japin nga dy shfaqje secila, ku pas çdo shfaqeje do ketë mini work-shop-e. Në çdo mbrëmje do jetë nata kulturore artistike e traditave të atij vendi që ka performuar. Nata do të titullohet:

“Hello my name is:(…………)”

Nata kushtuar kulturës dhe traditës së vendit përkatës. Në këto net festive në monitorë do të përcillen imazhe të historisë apo arkitekturës së vendit përkatës, do të ketë muzikë live nga orkestrantë, veshje tradicionale si dhe kulinaria e pasur e atij vendi. Kjo në bashkëpunim me ambasadat përkatëse. Një shkëmbim kulturash dhe traditash ndërmjet vendeve pjesëmarrëse te festivalit. Të pesë netët janë konceptuar si netë përfaqësimi për çdo vend.

Kultura dhe arti bashkon popuj dhe pse me histori e gjuhë te ndryshme

Ky event në bashkëpunim dhe bashkëveprim me çdo ambasadë përkatëse, , do të sjellë një frymë miqësore në kuadër të paqes, shkëmbimit dhe njohjes të vlerave historiko- kulturore dhe traditave të kombeve të ndryshme në një nga vendet më të vjetra në botë siç është Shqipëria.

Për 5 ditë rresht do të vijnë 10 shfaqje dhe 5 mbrëmje festive për çdo vend përfaqësues. Nata finale, nata e madhe që përkon me festën e 1 Qershorit me festime nga ansambli Tirana, grupe fëmijësh me veshje popullore si një ansambël do të dhurojnë spektakël në shesh etj… /e.malaj/

Të ngjajshme