Albert Heta: Gërmia është e mbrojtur me ligj, nuk mundet me u rrënu as me u trajtu

11 Tetor, 2018 - 10:39 am

Dje ministri i Ministrisë së Kulturës Kujtim Gashi, ka njoftuar se tashmë ka nënshkruar vendimin për aprovimin e Listës së Trashëgimisë Kulturore për Mbrojtje të Përkohshme me 1595 asete, të cilat do t’i nënshtrohen masave dhe regjimit mbrojtës sipas Ligjit për Trashëgiminë Kulturore.

Ndër këto asete është edhe Qendra Tregtare – Gërmia në Prishtinë, e cila së fundmi ka krijuar shumë ‘telashe’ mes komunitetit artistik, shkruan KultPlus.

Gërmia, ishte lokacioni ku u vendos të bëhet Salla Koncertale e Kosovës, por që rrënimi i saj i mundshëm krijoj panik dhe përçarje të komunitetit.

Kësisoj, dje pas vendimit të ministrit krejt kjo u hodh në ujë, pasi që, tashmë është e pamundur të preket ky aset që është nën mbrojtje të Trashëgimisë Kulturore.

Po sjellim reagimin e drejtorit ekzekutiv të Rrjetit të Institucioneve të Pavarura të Artit dhe Kulturës – RRIPAK, Albert Heta i cili theksonë që tash do të ketë një fazë të re, sipas tij, do të jetë një proces transparent.

Ky është reagimi i plotë pa ndërhyrje nga redaksia e KultPlus:

Tash, kur ndertesa e Shtepise se Re te Mallrave “Germia” eshte e mbrojtur me ligj, dhe nuk mundet me u rrenu, me asnje arsyetim, as me me u trajtu si lokacion, eshte shume me rendesi me u siguru qe projekti per sallen e re koncertale me vazhdu duke kalu ne faze te re.

Per kete faze te re duhet te niset nje proces i ri transparent dhe gjitheperfishires, qe siguron qe projekti te zhvillohet me mbeshtetjen e ekspetizes se vendit, qe perfshine arkitektet, urbanistet, sociologet, antropologet, studiuesit e politikave pubiike ne art dhe kulture dhe profesinistet me te mire te skenes muzikore te vendit, qe e kane percjelle pa u ndale zhvillimin e kesaj skene.

Projekti duhet me siguru kushte te reja pune dhe zhvillim per skenen muzikore ne Prishtine dhe publikun e Prishtines dhe te Kosoves. Projekti nuk guxon me deshtu per shkak te gabimeve dhe vendimeve problemstike per projektin.

Nga traskripti i mbledhjes se organizuar nga Rrjeti i Institucioneve të Pavarura të Artit dhe Kulturës – RRIPAK me pjesemarrjes Drejtorin e Drejtoratit te Kultures ne Komuna e Prishtinës Yll Rugova, Kryetarin e Asociacionit te Arkitekteve te Kosoves, Astrit Nixha, profesorin e Fakultetit te Ndertimtarise dhe Arkitektures Ilir Gjinolli, filozofin, publicistin dhe kritikun e artit Shkelzen Maliqin dhe perfaqesuesit e institucioneve anetare te RRIPAK, mundem me shkoqite informaten e perbledhur per nevojat aktuale te skenes, te paraqituare nga profesionistet dhe perfaqesues te institucioneve anetare.

Ne Kosove aktualisht, gjate nje viti, organizohen afer 50 koncerte te muzikes klasike. Prej 50 koncerteve te tipit te ndryshem, simfonik, vokalo-instrumental, kamertal, solistik, afer 10 koncerte organizohen nga Filharmonia e Kosoves, ne te cilat graviton nje publik prej afer 1000 personave. Koncertet e tjera kamertale, vokalo-instrumentale, solistike, qe organizohen nga institucionet e pavarura te artit dhe kultures ne Kosove, i mbledhin prej 200 deri 300 persona ne nje koncert.

Edhe prej debatit te mbajtur edhe diskutimeve publike te mbajtura ne kete kohe, si pasoje e vendimeve te gabueshme per projektin, mundemi me perfundu qe nevoja kryesore per nje salle koncerate eshte nevoja qe Filharmonia e Kosoves te kete nje salle te re, e cila asesi nuk duhet te jete me e vogel se nje salle qe mundet me i pase prej 1000 deri 1200 ulese per publikun. Prishtina eshte Kryeqytet.

Projekti i tille cfare eshte prezentu deri tash ne publik, pervec gabimeve te tjera te medha, i fokusuar ne ndertimin e nje salle koncertale me 600 ulese, numer ky i pershtatur gabimisht per nje lokacoin inekzistent, nuk kishte me zgjidhe kete problem te skenes sone.

Ky problem i preke edhe institucionet e pavarura te artit dhe kultures te cilat ne programin e tyre muzikor cdo vit e kane se paku nje bashkepunim te rendesishem me Filharmonine e Kosoves. Ky bashkepunim eshte bashkepunim model dhe me interes edhe per zhvillimin e institucioneve te pavarura te artit dhe kultures edhe per zhvillimin e Filharmonise se Kosoves.

Palet e perfshira ne nismen, Komuna e Prishtinës, Kryetari Ahmeti, dhe Zyra e BE-se European Union Kosovo, qe do te duhej me u mbeshtete me fondet e IPA 2019, pervec gjetjes se lokacionit per projektin, te bazuar ne rekomandimet e profesionisteve dhe eksperteve, duhet te kordinohen me Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit – MKRS, Ministrin Kujtim Gashi, mekanizmat dhe institucionet e pavarura te artit dhe kultures, mekanizmat dhe profesionistet e arkitektures dhe urbanizmit, por edhe kapacitete e tjera shoqerore dhe profesionale, qe te sigurohen qe te behet gjithcka qe eshte e mundur qe procesi i ri te reflektoje interesin e perbashket te institucioneve komunale edhe qendrore qe funksionojne ne Prishtine, dhe te mbeshtetet ne nje paradigme te re te zhvillimit per artin dhe kulturen ne Prishtine dhe Kosove si pjese e rendesihme e zhvillimit shoqeror dhe ekonomik te Prishtines dhe Kosoves. Ky investimi duhet te jete pjese e nje strategjie zhvillmi dhe te krijoje kushte per zhvillimin e hovshem te skenes se muzikes ne Kosove, artit dhe kultures dhe shoqerise kosovare.

Ne si RRIPAK, si edhe deri tani, jemi te gatshem te ofrojme mbeshtetje per nje proces te ri, qe duhet te sherbeje si model edhe per projektet e tjera qe duhet te zhvillohen njertrajtesisht, per interesin e gjithembarshem publik./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme