Sa lagje e sa shtëpi kishte Prishtina para 545 vitesh, sipas një dokumenti Osman

12 Janar, 2022 - 8:45 pm

Sipas një dokumenti Osman, Prishtina në vitin 1477 kishte 9 lagje dhe 351 shtëpi, përcjell KultPlus.

Këtë e ka bërë të ditur asistenti i Universitetit të Prishtinës, Durim Abdullahu, i cili ka publikuar këtë dokument të regjistrit së popullsisë para 545 vitesh.

KultPlus ju sjell postimin e plotë të tij:

9 lagjet e Prishtinës më 1477

Në bazë të një defteri osman (regjistër i popullsisë) të vitit 1477, Prishtina kishte rreth 351 shtëpi, të grumbulluara në gjithsej 9 lagje, pesë më të mëdha dhe katër më të vogla.

Defteri në fjalë (i vitit 1477) sikur edhe shumë defterë të tjerë osmanë, janë botuar dhe ribotuar shumë herë nga historianë dhe veçanërisht osmanologë të cilët kanë shkruar artikuj mbi ta. Andaj për ne historianët, ky defter është i mirënjohur.

Defteri (1477) është transkribuar dhe lexuar nga Kemal Aruçi, arkivist i Arkivit Shtetëror të Shkupit.

Defteri (1477) është transkribuar dhe lexuar po ashtu nga osmanologu i shkëlqyer Selami Pulaha, punonjës shkencor në Instituin e Historisë në Tiranë. Pulaha e ka botuar këtë defter në veprën e tij “Popullsia shqiptare e Kosovës gjatë shek. XV-XVI: (Tiranë: Akademia e Shkencave e Shqipërisë, 1984).

Defteri (1477) është studiuar nga osmanologu boshnjak Adem Handzic në punimin e tij të vitit 1968: “Nekoliko vijesti o Arbanasima na Kosovu i Metohije sredinom XV”.

Defteri (1477) është studiuar imtësisht nga historiani Muhamet Tërrnava në punimin e tij “Popullsia e Prishtinës në gjysmën e dytë të shekullit të XVI në bazë të dhënave antroponomike të një defteri turk”, në Studime për Mesjetën, (Pejë: Dukagjini, 2000).

Defteri (1477) është subjekt edhe në librin e Muhamet Tërrnavës, Popullsia e Kosovës gjatë shekujve XIV – XVI, (Prishtinë: Instituti Albanologjik i Prishtinës, 1995).

Defteri (1477) është tematizuar nga Muhamet Tërnava edhe në librin e tij Qytetet e Kosovës gjatë gjysmës së dytë të shekullit XVI, (Prishtinë: Koha, 2007).

Defteri (1477) është studiuar edhe nga historiani Iljaz Rexha në librin Vendbanimet dhe popullsia albane e Kosovës (sipas defterëve osmanë të shekullit XV), (Prishtinë: Instiuti i Historisë, 2016).

Defteri (1477) është stiduar edhe nga historiani turk Rahman Sahin në punimin

PRİŞTİNE ŞEHRİ MAHALLELERİ (1477-1569)”, ka shkruar Abdullahu në postimin e tij në Facebook.

Lagjet kishin emrat si: Mitropolit e cila kishte 48 shtëpi, Kaqanoviq me 64 shtëpi, Pojasar me 55 shtëpi, Shtitar me 30 shtëpi, Vërlaçka me 56 shtëpi, Kosiriq me 25 shtëpi, Llukar me 28 shtëpi dhe Llatinar me 5 shtëpi. / KultPlus.com

Të ngjajshme