Shqiptarët në Cetinë, një fotografi e rrallë

8 Janar, 2018 - 1:50 pm

Shqiptarët dikur përbënin një pjesë të gjerë të popullatës së Cetines, kryeqytetit të vjetër të Malit të Zi.

Kjo dëshmohet nga një fotografi e vitit 1906, ku në një rrugë të këtij qyteti vërehen disa shqiptarë me plisa dhe tirqit e galmë, karakteristikë për veshjen shqiptare, shkruan Konica.al.

Këtë fotografi e kemi nxjerrë nga libri i gazetarit William Le Queux (1864-1927) «Lindja e Afërt: gjendja e tashme në Mal të Zi, Bosnjë, Serbi, Bullgari, Rumani, Turqi dhe Maqedoni».

Plava, Guci, Hoti, Gruda, Ulqini dhe Tivari nuk janë trevat e vetme shqiptare që u aneksuan nga Mali i Zi.

Burimet historike flasin për një prani të konsiderueshme të elementit shqiptar në të gjitha pjesët e Malit të Zi të sotëm, si në Zhablak, Plevle, Podgoricë dhe Shpuzë. / KultPlus.com

Të ngjajshme