Shqiptarja Xhevahire Balaj nominohet për çmimin e guximit në Zvicër

13 Shtator, 2018 - 11:31 pm

Shqiptarja Xhevahire Balaj është nominuar për të fituar çmimin Prix Courage, çmim ky i cili ndahet që nga viti 1997, shkruan KultPlus.

Çmimi ju ndahet njerëzve të cilët janë zviceranë apo jetojnë në Zvicër, e që konsiderohen të guximshëm dhe që kanë ndihmuar njerëzit në mënyra të ndryshme.

Xhevahire Balaj ndihmon viktimat e traumatizuar gjatë luftës. Lufta në Kosovë, në vitin 1990 ndryshoi gjithçka për Xhevahirën, ushtarët serb i vranë nënën e saj dhe prandaj ajo nuk do e harrojë kurrë këtë luftë.Ajo së bashku me vëllain e saj, e posadiplomuar migron për në Zvicër ku shpejt vendoset në Bernë dhe mëson gjermanishten. Por, mendimet e saj dhe zemra e saj mbesin në Kosovë me gratë dhe fëmijët të cilët, sikurse ajo kanë përjetuar zhvendosje , kanë humbur njerëz dhe kanë përjetuar dhunë gjatë luftës. Viktimat e luftës të cilët janë të stigmatizuar në një vend ku viktimat e dhunës seksuale janë stigmatizuar, shpesh të fshehur ose të refuzuar.

Në Zvicër, Balaj mësoi se ka shërim për njerëz si ajo. Në vitin 2001, ajo më në fund kthehet në Kosovë, në tokën e shkatërruar nga lufta. Gjatë studimeve të saj të psikologjisë ajo fillon të punojë me fëmijët dhe adoleshentët e traumatizuar. Çdo vit, psikologja, Xhevahire Balaj, kthehet në Zvicër për të ndjekur kampet e paqes dhe edukimin e mëtejshëm. Që nga viti 2012, 39-vjeçarja, ka themeluar qendrën e parë dhe të vetme për trajtimin e traumave në Kosovë.

Duhet guxim për të dëgjuar tregimet të cilat Xhevahire Balaj i dëgjon çdo ditë, histori të dhunimit, abortime të dhunshme e vdekje.
“Zvicra ka nevojë për njerëz të cilët veprojnë, përderisa të tjerët presin, njerëz të cilët flasin, atëherë kur heshtja fsheh padrejtësitë, njerëz të cilët janë të ndershëm në kohën kur gënjeshtrat janë të lehta”, shprehet kryeredaktori Andres Buchi për çmimin Prix Courage.

Çmimi zgjidhet në bazë të vendimit të jurisë por edhe votimeve online. Për të votuar shqiptaren Xhevahire Balaj mund të vizitoni faqen e votimeve./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme