Studiuesi Elmo publikon regjistrimin e parë të një kënge dasme arbëreshe

21 Tetor, 2020 - 7:36 pm

Të parën këngë dasme arbëreshe e ka dokumentuar Jeronim De Rada, dhe titullohet “Somenat dita m’u di” (Që me natë dita m’u gdhi).

Në videon e mëposhtme të studiuesit Italo Elmo, publikohet regjistrimi i parë i kësaj kënge i bërë në vitin 1952.

Videoja shoqërohet edhe me një vizatim, me pamje të stilit romantik, të momentit kur dhëndri ka marrë nusen dhe po i drejtohen kishës, ku do të marrin bekimet e martesës. Interpretimin e kësaj kënge pritet ta realizojnë edhe kori i grave në ditën e prezantimit të volumit të dytë të librit të Elmos, i titulluar “Kostumet, zbukurimet dhe bukuria e veshjeve festive të grave arbëreshe”.

Aty do të jenë të ftuar edhe vjershëtarët më të mirë arbëreshë dhe do të interpretohen këngë të vjetra dasmash. Këngën e fshatit San Demetrio Corone, “Somenat dita m’u di”, nuses ia këndojnë shoqet e saj, të cilat e rrethojnë pasi është veshur nuse dhe pret e zbukuruar t’i vijë dhëndërri për ta marrë. Më poshtë është edhe teksti i këngës.

“Somenatë dita m’u di

nusja e dhëndri pjot llegrì

me llegrì e meshëndet.

U godhirshit një qind vjet

si unaza çë rri te dora

gjite katundi të bën onor.

Stamattina s’è fatto giorno

sposo e sposa pieni di gioia

di gioia e di salute

Che possiate godere per cento anni

come l’anello che sta nella mano

tutto il paese ti reca onore.”/ KultPlus.com

NEL CORSO DELLE VARIE PRESENTAZIONI DELLA PUBBLICAZIONE IN DUE VOLUMI "COSTUME, ORNAMENTO E BELLEZZA NELLE GALE DELLE DONNE ARBËRESHE", CI SARANNO CON NOI ANCHE I PIU' BRAVI CANTORI (VJERSHËTARË) ARBËRESHË, CHE ESEGUIRANNO GLI ANTICHI CANTI DI NOZZE.Nel video del post, il più antico canto di nozze raccolto da Girolamo De Rada in una registrazione del 1952 a San Demetrio CoroneSOMENAT DITA M'U DIStamattina s'è fatto giornoIl giorno delle nozze la sposa, splendidamente vestitae ingioiellata, attendeva a casa l’arrivo dello sposo insieme alle amiche, che tutto intorno intonavano festosi canti nuziali, come quello che ancora oggi si ricorda: “Somenate dita m’u dì”Un piccolo frammento del canto che è lunghissimoSomenatë dita m’u dinusja e dhëndri pjot llegrìme llegrì e meshëndet.U godhirshit një qind vjetsi unaza çë rri te doragjite katundi të bën onor.Stamattina s’è fatto giornosposo e sposa pieni di gioiadi gioia e di saluteChe possiate godere per cento annicome l’anello che sta nella manotutto il paese ti reca onore.

Gepostet von Italo Elmo am Dienstag, 20. Oktober 2020

Të fundit

Të ngjajshme