Vazhdon puna restauruese dhe konservuese në shtëpinë e familjes Morina

18 Nëntor, 2017 - 4:00 pm

Në vazhdën e projekteve për ndërhyrje konsoliduese, restauruese dhe konservuese për objektet e trashëgimisë kulturore të rrezikuara brenda Qendrës Historike të Prizrenit, Qendra Rajonale për Trashëgimi Kulturore në Prizren me sukses vazhdon në implementimin e punëve restauruese në një tjetër monument të rëndësishëm të qytetit të Prizrenit.

Si rezultat, shtëpia e Iljaz Morinës, monumenti me rëndësi të veçantë historike dhe arkitektonike për qytetin e Prizrenit, është përzgjedhur nga Qendra Rajonale për Trashëgimi Kulturore në Prizren për ndërmarrjen e masave emergjente.

Monumenti në fjalë i cili gjendet brenda Kompleksit të Nënkalasë, Pantelisë dhe Potokmahallës, në rrugën Marin Barleti, shtrihet në kuadër të ndërtesave të vendosura në varg, të ndërtuara në fund të shekullit XIX dhe fillimit të shekullit XX, që paraqesin njërin prej shembujve të rrallë të ndërtesave në form vargu të ruajtura nga kjo periudhë, me funksion banimi, të kombinuar me ndërtesa administrative, fetare dhe ato tregtare. Shtëpia i takon shtëpive me tipologji të tipit me çardak në tërë ballin kryesor, e ndërtuar në kat me material guri dhe qerpiçi, të sistemit “bondruk” me trarëza prej druri.

Bazuar nga vlerësimi dhe shqyrtimi në terren nga ekipi i Qendrës Rajonale për Trashëgimi Kulturore, shtëpia është konsideruar me disa dëmtime dhe defekte të cilat duhet të trajtoheshin menjëher. Këto defekte u identifikuan në strukturë të konstrukcionit dhe mbulesë të kulmit, të mureve të jashtme dhe të brendshme, si dhe në konstrukcion meskatësh.


Degradimi i vazhdueshëm do të shkaktonte dëmtime serioze në monument, andaj duke u bazuar në këtë gjendje faktike, u ndërmorrën hapat e parë për të mbojtur shtëpinë e familjes Morina, e cila është karakteristikë për trashëgimin arkitekturore të Przrenit. Projekti në implementim realizohet si investim i Ministrisë së Kulturës Rinisë dhe Sporteve, i cili po zbatohet përmes Qendrës Rajonale për Trashëgimi Kulturore në Prizren./ KultPlus.com

Të ngjajshme