Veseli ua rritë pagat mjekëve, mësuesve e policëve, ndërsa ua ulë politikanëve

24 Janar, 2019 - 5:44 pm

Kërkesa e Kryetarit të Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli për uljen e koeficientit të pagës së tij nga 11 në 9, ka sjellë ndryshime drastike në sistemin e pagave.

Ky ndryshim si parim kryesor do të shkaktojë një zvogëlim të pagave për politikanët dhe të emëruarit e tyre, por rritje për kategoritë tjera publike; mjekët, mësuesit, policët, etj.

Një burim i lajmi.net brenda Komisionit për Administratë Publike që tash e disa ditë po punon në Ligjin për Pagat, ka shpjeguar në detaje se çfarë efekti ka pasur kërkesa e Veselit për ulje të pagës së tij.

Kjo kërkesë ka ndikuar që të bëhen ndryshime të rëndësishme në ligj.

Fillimisht, ajo e ka bërë jo funksional vendimin e qeverisë për rritjen e pagave të tyre, duke kursyer një vlerë prej 7 milionë euro.

Me ndryshimet që po ndodhin, duke u zvogëluar pagat enorme të ndërmarrjeve publike buxhetit të shtetit i kursehen edhe 38 milionë euro në tri vitet e ardhshme.

“Në ndërmarrjet publike nuk do të ketë më paga super të larta dhe rritje me vendim nga vet ata. Paga më e lartë në ndërmarrje publike do të jetë rreth 1.600 euro”, ka thënë ky burim i lajmi.net.

Me këto kursime, pritet të ketë rritje në sektorët tjerë të rëndësishëm në vend, e të cilët tash e disa ditë janë duke mbajtur greva apo kanë paralajmëruar të tilla.

Sipas kësaj logjike në shëndetësi, specialisti do të marrë pagë prej 1458, rritje të pagës për 70%. Mjeku i përgjithshëm do të marrë pagë 812 euro apo 50% rritje. Infermierët do të kenë rritje në pagat e tyre për rreth 50 euro.

Mësimdhënësit, varësisht, koeficienti do t’ju rritet për 0.20%. Shërbyesve civil që kanë koeficient nën 2.7, iu rritet paga për 50 euro.

Policia nga 391 euro pagën do ta kenë, bazuar me këto ndryshime, 528 euro. Shto kësaj edhe shtesat që ata marrin, diku paga e tyre do të shkojë deri në 728 euro. Ligji për Pagat do të jetë së shpejti në seancë për miratim. /ekonomiaonline/ KultPlus.com

Të ngjajshme