Japonezët janë njerëzit më jetëgjatë në botë, ushqimet që bëjnë pjesë në dietën e tyre

30 Maj, 2023 - 11:00 pm

Japonia ka më shumë njëqindvjeçarë  se çdo vend tjetër në botë. Dyzet e tetë banorë nga çdo 100,000 njerëz në Japoni e kalojnë fundin e shekullit.

“Dieta japoneze është një koncept mjaft i gjerë”, thekson studiuesi i epidemiologjisë Shu Jiang nga Qendra Kombëtare për Gerontologjinë e Japonisë. Megjithatë, një rishikim i kohëve të fundit i 39 studimeve që shqyrton marrëdhënien midis dietës japoneze dhe shëndetit gjeti disa artikuj të zakonshëm: ushqim deti, perime, soje dhe produkte të ngjashme, të tilla si salca e sojës, orizi dhe supa miso.

Në fakt, kjo lloj diete lidhet me më pak vdekje nga problemet e zemrës‘, thotë Zhang, por jo me sëmundje specifike si kanceri.

Në një vështrim më të afërt, studiuesit përshkruan versione të ndryshme të dietës japoneze gjatë pesëdhjetë viteve të fundit, pasi ajo që hanë japonezët ka ndryshuar ndjeshëm me kalimin e kohës, veçanërisht në qytetet kozmopolite, dieta ndikohet gjithnjë e më shumë nga Perëndimi.

Në fakt, epidemiologu Shu Jiang dhe kolegët publikuan së fundmi gjetjet se dieta japoneze lidhet me vite më të shëndetshme dhe më aktive ndërsa njerëzit plaken.

Ushqimi përbëhet nga disa pjata të vogla me shije të ndryshme. Përbërësit më shpesh zjehen në avull dhe nuk skuqen. Ato gjithashtu kaliten me sasi të vogla të substancave me shije intensive, në vend të sasive të tepërta të kripës ose sheqerit.

Me pak fjalë, mund të ndodhë që përfitimet e dietës japoneze të mos vijnë nga cilësia magjike e algave të detit ose salcës së sojës, por nga fokusi në një dietë të larmishme, të moderuar, të gatuar në mënyra të shëndetshme, me qender te perimet dhe bishtajore./Alsatm/KultPlus.com

Elderly and middle-aged people exercise with wooden dumbbells during a health promotion event to mark Respect for the Aged Day at a temple in Tokyo’s Sugamo district, an area popular among the elderly, on Monday 18 September 2017 . Satoko Kawasaki .

Të fundit

Të ngjajshme