Shkrimtarët që formësuan botën moderne

29 Prill, 2024 - 4:02 pm

Përkundër keqkuptimit popullor, Mesjeta nuk ishte një “epokë e errët” në historinë tonë kolektive. Jo vetëm që termi është një pikëpamje perëndimore – qendrore e botës (ndërsa Evropa dhe ish-territoret e Perandorisë Romake Perëndimore vuajtën me të vërtetë periudha të gjata të vuajtjes shoqërore dhe çrregullimit, shumë zona të tjera të botës lulëzuan gjatë së njëjtës periudhë dhe vazhdimi i Perandorisë Romake, Perandoria Bizantine, ishte në kohën e saj më të qëndrueshme dhe me ndikim gjatë të ashtuquajturës Epokë e Errët), është gjithashtu e pasaktë.

Imazhi popullor i fshatarëve injorantë dhe murgjve të sekuestruar që jetojnë në injorancë dhe besëtytni ndërsa bota ra në errësirë, ishte kryesisht trillim. Ajo që shënoi Mesjetën në Evropë më shumë se çdo gjë tjetër ishte mbizotërimi i Kishës Katolike dhe paqëndrueshmëria politike (të paktën krahasuar me shekujt e dominimit të qëndrueshëm Romak). Kisha, duke parë filozofinë dhe letërsinë greke dhe atë tradicionale romake si pagane dhe një kërcënim, shkurajoi studimin dhe mësimin e tyre dhe shpërbërjen e një bote të unifikuar politike në shumë mbretëri dhe dukate të vogla.

Rezultat i këtyre faktorëve ishte zhvendosja nga një fokus intelektual i përqendruar tek njeriu, në atë që festonte gjërat që e mbanin shoqërinë të bashkuar: besime të përbashkëta fetare dhe kulturore. Rilindja ishte një periudhë që filloi në shekullin e 14-të dhe zgjati deri në shekullin e 17-të. Larg nga një befasi e papritur drejt arritjeve shkencore dhe artistike, ishte me të vërtetë një rizbulim i filozofive dhe artit njerëzor-qendror të botës antike, së bashku me forcat kulturore që e çuan Evropën drejt revolucioneve shoqërore dhe intelektuale që festuan trupin e njeriut dhe u gëzuan afër -nostalgjia për veprat romake dhe greke që papritmas u duk përsëri moderne dhe revolucionare.

Larg nga një frymëzim i përbashkët për mrekulli, Rilindja u ndez në një pjesë të madhe nga shembja e Perandorisë Bizantine dhe rënia e Kostandinopojës në Perandorinë Osmane. Fluksi masiv i njerëzve që largohen nga Lindja në Itali (më së shumti Firence, ku realitetet politike dhe kulturore krijuan një ambient mikpritës) i riktheu këto ide në vëmendje. Në të njëjtën kohë pothuajse, Vdekja e Zezë shkatërroi popullatat në të gjithë Evropën dhe i detyroi të mbijetuarit të mos mendonin për jetën e përtejme, por ekzistencën e tyre fizike, duke zhvendosur fokusin intelektual në shqetësimet e lidhura me tokën. Është e rëndësishme të theksohet se si në shumë periudha historike, njerëzit që jetonin gjatë Rilindjes kishin pak ide se ishin gjallë gjatë një periudhe kaq të famshme kohore. Jashtë arteve, Rilindja pa rënien e fuqisë politike të Papatit dhe rritjen e kontakteve midis fuqive evropiane dhe kulturave të tjera përmes tregtisë dhe eksplorimit. Bota u bë në thelb më e qëndrueshme, e cila nga ana tjetër lejoi njerëzit të shqetësohen për gjëra përtej mbijetesës themelore, gjëra të tilla si arti dhe letërsia.

Disa nga shkrimtarët që u shfaqën gjatë Rilindjes mbeten shkrimtarët më me ndikim të të gjitha kohërave dhe ishin përgjegjës për teknikat letrare, mendimet dhe filozofitë që janë huazuar dhe eksploruar edhe sot. Leximi i veprave të këtyre 11 shkrimtarëve të Rilindjes do t’ju japë jo vetëm që një ide të mirë të asaj që karakterizoi mendimin dhe filozofinë e Rilindjes, por gjithashtu do t’ju japë një zotërim të fortë të shkrimit modern në përgjithësi, sepse këta shkrimtarë janë vendi ku filloi sensi ynë modern i letërsisë.

WILLIAM SHAKESPEARE: Nuk diskutohet për letërsinë pa përmendur Shekspirin. Ndikimi i tij thjesht nuk mund të mbivlerësohet. Ai krijoi shumë fjalë akoma në përdorim të zakonshëm anglez edhe sot (duke përfshirë shkëlqimin befasues, i cili mund të jetë arritja e tij më e madhe), ai shpiku shumë fraza dhe idioma që përdorim edhe sot (sa herë që përpiqesh të thyesh akullin, thuaj një lutje të shkurtër Bill), dhe ai kodifikoi histori të caktuara dhe pajisje komploti që janë bërë fjalori i padukshëm i çdo historie të përbërë. Heck, ata ende i përshtatin shfaqjet e tij në filma dhe media të tjera mbi bazë vjetore. Nuk ka fjalë për fjalë asnjë shkrimtar tjetër që ka pasur një ndikim më të madh në gjuhën angleze, me përjashtim të mundshëm të …

GEOFFREY CHAUCER: Ndikimi i Chaucer mund të përmblidhet në një fjali: Pa të, Shekspiri nuk do të ishte Shekspir. Jo vetëm që “Përrallat Canterbury” të Chaucer shënuan herën e parë që anglishtja u përdor për një vepër serioze të ambicies letrare (anglishtja po konsiderohej gjuhë “e zakonshme” për të paarsimuarit në kohën kur familja mbretërore e Anglisë ende e konsideronte veten në shumë mënyra franceze, dhe në fakt frëngjishtja ishte gjuha zyrtare e gjykatës), por teknika e Chaucer për të përdorur pesë strese në një linjë ishte një paraardhës i drejtpërdrejtë i pentametrit jambik të përdorur nga Shekspiri dhe bashkëkohësit e tij.

NICHOLAS MACHIAVELLI: Ka vetëm një grusht shkrimtarësh, emrat e të cilëve kanë mbiemra (shih Shekspirian), dhe Machiavelli është një prej tyre falë veprës së tij më të famshme, “Princi”. Fokusi i Machiavelli në tokë në vend të fuqisë qiellore është tregues i ndryshimit të përgjithshëm që po ndodh gjatë jetës së tij ndërsa Rilindja fitoi energji. Koncepti i tij se ekzistonte një ndarje midis moralit publik dhe atij privat, dhe miratimi ndaj dhunës, vrasjes dhe hileve politike për të fituar dhe mbajtur pushtetin, është vendi ku ne marrim termin Machiavellian kur përshkruajmë politikanë djallëzorë ose intrigantë të shkëlqyeshëm. Disa janë përpjekur të rindërtojnë “Princin” si një punë satirë apo edhe një lloj manuali revolucionar (duke argumentuar se audienca e synuar ishte në të vërtetë masa e shtypur në një përpjekje për t’i treguar atyre se si të përmbysnin sundimtarët e tyre), por pothuajse nuk kishte rëndësi; Ndikimi i Machiavelli-t është i pakontestueshëm.

MIGUEL DE CERVANTES: Gjërat që ju i konsideroni romane janë një shpikje relativisht e re dhe “Don Kishoti” i Miguel de Cervantes në përgjithësi konsiderohet të jetë një nga shembujt e parë, nëse jo i pari. Botuar në 1605, është një vepër e Rilindjes së vonë që meriton gjithashtu formësimin e shumë prej asaj që tani është gjuha moderne spanjolle; në atë kuptim, Servantesi duhet të konsiderohet si i barabartë me Shekspirin për sa i përket ndikimit kulturor. Cervantes luajti me gjuhën, duke përdorur lojëra fjalësh dhe kontradikta për efekt humoristik dhe imazhi i Sanços besnik, duke ndjekur me mjerim mjeshtrin e tij të mashtruar ndërsa ai fjalë për fjalë anonte në mullinjtë e erës ka qëndruar në shekuj. Romanet që fillojnë nga Idioti i Dostojevskit deri te “Psherëtima e fundit e Moorit” të Rushdie janë ndikuar shprehimisht nga “Don Kishoti”, duke vendosur ndikimin e tij të vazhdueshëm letrar.

DANTE ALIGHIERI: Edhe nëse nuk dini asgjë tjetër për Danten ose Rilindjen, keni dëgjuar për veprën më të madhe të Dantes, “Komedia Hyjnore”, e cila ende kontrollohet me emër nga një larmi veprash të ditëve moderne siç është “Inferno” i Dan Brown; në fakt, çdo herë që i referoheni një “rrethi ferri” po i referoheni vizionit të Dantes për mbretërinë e Satanit. “Komedia Hyjnore” është një poezi që ndjek vetë Danten ndërsa udhëtonte nëpër ferr, purgator dhe parajsë. Është jashtëzakonisht komplekse në strukturën dhe referencat e saj, dhe mjaft e bukur në gjuhën e saj edhe në përkthim. Ndërsa merret me shumë tema teologjike dhe fetare, ajo tregon gjurmët e saj të Rilindjes në shumë mënyra që Dante kritikon dhe komenton mbi politikën, shoqërinë dhe kulturën bashkëkohore Fiorente. Të kuptuarit e të gjitha shakave, fyerjeve dhe komenteve është e vështirë për lexuesin modern, por ndikimi i poezisë ndihet në të gjithë kulturën moderne. Përveç kësaj, sa shkrimtarë njihen vetëm me emrin e tyre?

JOHN DONNE: Donne nuk është një emër i njohur jashtë anglisht dhe letërsisë, por ndikimi i tij në letërsi në vitet pasuese është epik. Konsideruar si një nga shkrimtarët më të hershëm “metafizikë”, Donne shpiku pak a shumë disa teknika letrare në veprat e tij komplekse, kryesisht kleçka e përdorimit të dy koncepteve në dukje të kundërta për të ndërtuar metafora të fuqishme. Përdorimi i tij i ironisë dhe toni shpesh cinik dhe i butë i punës, befason shumë njerëz të cilët mendojnë se shkrimet e vjetra janë me lulka dhe për t’u dukur. Puna e Donne gjithashtu përfaqëson zhvendosjen në fokus nga shkrimi që merrej pothuajse ekskluzivisht me temat fetare për të punuar, që ishte shumë më personale, në një trend të filluar në Rilindje që vazhdon edhe sot. Braktisja nga ana e tij e formave të ngurta, të rregulluara të letërsisë së mëparshme në favor të ritmeve më të rastësishme që ngjanin shumë me fjalimin aktual, ishte revolucionare, dhe dallgët nga inovacionet e tij janë ende kundër dritës moderne.

EDMUND SPENSER: Spenser nuk është aq shumë i njohur si Shekspiri, por ndikimi i tij në fushën e poezisë është po aq epik sa vepra e tij më e njohur, “Mbretëresha Faerie”. Ajo poezi e gjatë (dhe teknikisht e papërfunduar) është në të vërtetë një përpjekje mjaft haptazi sykofantike për të bërë lajka për mbretëreshën e atëhershme Elizabeth I; Spenser dëshironte dëshpërimisht të fisnikërohej, një qëllim që ai kurrë nuk e arriti dhe një poezi që lidhte Mbretëreshën Elizabeth me të gjitha virtytet në botë dukej si një mënyrë e mirë për ta bërë. Gjatë rrugës, Spenser zhvilloi një strukturë poetike të njohur ende si Spenserian Stanza dhe një stil të sonetit të njohur si Soneti Spenserian, të dyja këto të kopjuara nga poetë të mëvonshëm si Coleridge dhe Shakespeare. Pavarësisht nëse poezia është ëmbëlsira juaj, Spenseri shfaqet në të gjithë letërsinë moderne.

GIOVANNI BOCCACCIO: Boccaccio jetoi dhe punoi gjatë Rilindjes së hershme në Firence, duke prodhuar një vëllim të madh pune që vendosi disa nga rrënjët themelore të fokusit të sapo-humanist të epokës. Ai punoi si në italishten “popullore” (që do të thotë gjuhën e përditshme që njerëzit përdornin në të vërtetë) ashtu edhe në kompozime më zyrtare latine dhe puna e tij ndikoi drejtpërdrejt si te Chaucer ashtu edhe te Shekspiri, për të mos përmendur çdo shkrimtar që ka jetuar. Vepra e tij më e famshme, “Dekameroni”, është një model i qartë për “The Canterbury Tales” pasi përmban një histori kornizë të njerëzve që ikin në një vilë të largët për t’i shpëtuar Vdekjes së Zezë, duke argëtuar veten dhe duke treguar histori. Një nga teknikat më me ndikim të Boccaccio ishte dhënia e dialogut në një mënyrë natyraliste në vend të stilit tepër zyrtar të traditës. Sa herë që lexoni një linjë dialogu në një roman që ndihet i vërtetë, mund të falënderoni Boccaccio-n në njëfarë mënyre të vogël.

FRANCESCO PETRARCA: Një nga poetët më të hershëm të Rilindjes, Petrarka u detyrua të studionte juridik nga babai i tij, por e braktisi atë punë sapo i ati vdiq, duke zgjedhur të ndiqte studimet latine dhe shkrimet. Ai popullarizoi formën poetike të sonetit dhe ishte një nga shkrimtarët e parë që shmangu stilin formal, të strukturuar të poezisë tradicionale në favor të një qasjeje më rastësore, realiste ndaj gjuhës. Petrarka u bë jashtëzakonisht popullor në Angli, dhe kështu ka një ndikim të madh në letërsinë tonë moderne; Chaucer përfshiu shumë prej koncepteve dhe teknikave të Petrarkut në shkrimet e tij dhe Petrarku mbeti një nga poetët më me ndikim në gjuhën angleze edhe në shekullin e 19-të, duke siguruar që koncepti ynë modern i letërsisë në masë të madhe t’i atribuohej këtij shkrimtari të shekullit të 14-të.

JOHN MILTON: Fakti që edhe njerëzit që e konsiderojnë poezinë si diçka për t’u larguar sa më shpejt janë të njohur me titullin e veprës më të famshme të Miltonit, “Parajsa e Humbur”, ju tregon gjithçka që duhet të dini për këtë gjeni të Rilindjes së vonë. Milton, i cili bëri disa vendime të dobëta politike në jetën e tij dhe që shkroi shumë nga veprat e tij më të njohura pasi u verbua plotësisht, kompozoi “Parajsa e Humbur” në vargje të zbrazëta, një nga përdorimet më të hershme dhe më me ndikim të teknikës. Ai gjithashtu tregoi një histori tradicionale me temë fetare (rënia e njeriut) në një mënyrë befasuese personale, duke hedhur historinë e Adamit dhe Evës si një histori të brendshme reale, dhe duke u dhënë të gjithë personazheve (madje edhe Zotit dhe Satanit) personalitete të qarta dhe unike. Këto risi mund të duken të dukshme sot, por kjo në vetvete është një dëshmi e ndikimit të Miltonit.

JEAN-BAPTISTE POQUELIN (MOLIÈRE): Molieri ishte një nga shkrimtarët e parë të parë komedia të Rilindjes. Shkrimi me humor kishte ekzistuar gjithnjë, natyrisht, por Molieri e shpiku atë si një formë të satirës shoqërore që kishte një ndikim të jashtëzakonshëm në kulturën dhe letërsinë franceze në përgjithësi. Shfaqjet e tij satirike shpesh lexohen si të sheshta ose të holla në faqe, por bëhen të gjalla kur interpretohen nga aktorë të aftë që mund të interpretojnë linjat e tij ashtu siç ishin menduar. Gatishmëria e tij për të satirizuar ikonat dhe qendrat e pushtetit politik, fetar dhe kulturor ishte e guximshme dhe e rrezikshme (vetëm fakti që mbreti Luigji XIV e favorizoi atë shpjegon mbijetesën e tij) vendosi shenjën për shkrimin e komedisë që mbetet standardi në shumë mënyra sot.

GJITHÇKA ËSHTË E LIDHUR: Letërsia nuk është një seri ishujsh të izoluar të arritjeve; çdo libër, shfaqje apo poezi e re është kulmi i gjithçkaje që ka shkuar më parë. Ndikimi jepet nga puna në punë, hollohet, ndryshohet alkimikisht dhe risynohet. Këta 11-të shkrimtarë të Rilindjes mund të duken të vjetër dhe të huaj për lexuesin modern, por ndikimi i tyre mund të ndihet pothuajse në gjithçka që lexoni sot./express/KultPlus.com

Të ngjajshme