Shoqata Papa Klementi XI Albani , Xue Sheng e Elida Rusta fitues në takimet letrare ndërkombëtare “Azem Shkreli”

13 Tetor, 2020 - 1:06 pm

Edicioni i 18-të i takimeve letrare  ndërkombëtare “Azem Shkreli”, u përmbyll mbrëmë në Pejë.

Edhe pse i organizuar në kushte të pandemisë Covid 19, takimet ia dolën të mbahen me pjesëmarrës nga Shqipëria e Maqedonia e Veriut dhe poet vendor.  

Poetët e huaj të ftuar në këtë edicion u paraqitën virtualisht  përmes videove të cilat u shfaqën në manifestimin qëndror të mbajtur në teatrin Istref Begolli.

Xue Sheng nga Kanadaja, Amir Or, Diti Ronen, e Lali Tsipi  Michael nga Izraeli e Fiona Simposon nga Anglia, lexuan poezitë e tyre dërguar me video. Krahas tyre edhe poet nga Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe nga Kosova u paraqitën me krijimet e tyre.

Fitues i çmimit për kontribut në letrat shqipe, këtë edicion u shpall Shoqata “Papa Klementi  XI Albani “ nga Suedia.

Çmimi për poezinë më të mirë gjatë takimeve  i takoi poetes Elida Rusta, ndërsa çmimi ndërkombëtar “Lirika e Azemit Shkrelit” iu nda poetes Xue Sheng nga Kanadaja.

Përpos këtyre çmimeve, u ndanë edhe disa çmime reviale. Çmimi  “Rilindja” iu nda autorëve Ramë Oraca e Rozafa Shpuza. Çmimi “Pajtimi” Agim Deskut e  Shqipe Hasanit. Çmimi “Kushtetuta” poetëve Ramadan Beqiri e  Naxhie Bërbatit –Kastratit. Çmimi “Liria” iu nda tre autorëve Besim Perjucit, Donart Rexhbogajt e Ajete Pavatës.

Në kuadër të takimeve, u organizuan edhe një sërë aktivitetesh.  U promovuan librat  “Epikë ëndrash” të poetes Ajete Pavataj si dhe libri “Pengu “ i Adnan Merovcit. Tribuna tematike sivjet iu kushtua 75 vjetorit të gazetës Rilindja dhe ndikimit të saj në promovimin e vlerave kulturore. Me kumtesë në këtë temë u paraqit poetja e studiuesja Ilire Zajmi –Rugova.       

Këshilli organizativ ndau mirënjohje për Ministrinë e Kulturës, rinisë e sporteve si përkrahës të këtyre takimeve, mirënjohje kjo që u pranua nga zëvendësministri  Engelbert Zefaj, Ministrinë e Shëndetësisë , gjegjësisht ministrit Armend Zemaj, për menaxhimin e pandemisë e dhënies së mundësisë për organizimin e këtij  takimi në kushte të jashtëzakonshme, Drejtorisë  për  Kulturë, rini e sporte të Komunës së Pejës,  drejtoreshës  Xhenet Syla, për përkrahje të pakursyer të këtyre takimeve si dhe deputetes shqiptare në  Parlamentin e Kroacisë, Ermina Lekaj Përlaskaj për kontributin e dhënë për çëshjten kombëtare, komunitetin shqiptar  në  Kroaci dhe promovimin e urave kulturore shqiptaro-kroate./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme