REDO vlerësohet për barazi gjinore nga “AIGA Eye on Design”

8 Janar, 2019 - 1:30 pm


Sipas hulumtimit të bërë nga “AIGA Eye on Design” mbi përfaqësimin e femrave dhe meshkujve folës në konferencat më të rëndesishme të dizajnit, REDO renditet në një prej vendeve të para që tregon barazi të plotë gjinore në mes të folësve femra dhe mashkuj. 

REDO, ngjarja vjetore e dizajnit grafik që mbahet në Prishtinë, perpos që është në lista të ngjarjeve kryesore të dizajnit që duhet të vizitohet, tani është edhe në listen e konferencave që paraqet në mënyrë të barabartë, folësit mashkuj dhe femra. Ky fakt është me rëndësi sepse shumica e konferencave të karakterit të njejtë, ende janë shumë mbrapa sa i përket përfaqësimit të barabartë të folësve të gjinisë femërore dhe mashkullore.

Hulumtimi I kryer nga AIGA Eye on Design ve në pikëpamje dallimet drastike që konferencat më të rëndesishme mbi dizajnin, bëjne me numrin e folësve femra dhe mashkuj. Rezultatet e këtij hulumtimi kanë shkaktuar debate të ashpra rreth diskriminimit gjinor që bëhen në konferencat më të rëndësishme të dizajnit. Brno Biennale në Republikën e Çekisë, që njihej dikur si ngjarja më e rëndesishme e dizajnit, kishte më pak se 2 nga 12 folës te gjinisë femërore – diçka qe ka shtyrë shumë pjesëmarrës të bojkotojnë këtë ngjarje.

Gjatë 3 ditëve të konferencës, REDO sjell mbi 300 studente, profesorë nga univeristet më me influence në diciplinat e dizajnit grafik dhe arteve vizeuele nga e gjithë bota, duke kontribuar direkt në ekonominë dhe turizmin e qytetit të Prishtinës.

AIGA Eye on Design publikohet nga AIGA (Instituti Amerikan i Arteve Grafike), organizatën më prestigjioze në botë mbi dizajnin grafik, me bazë në Amerikë.  

Konferenca REDO është një ngjarje treditore në lëvizje që bashkon dizajnerët, artistet vizuel, dhe artëdashësit nga e gjithë bota për të kontribuar në krijimin e diskursit rreth çështjeve dhepraktikave aktuale të dizajnit grafik. Përmes një serie diskutimesh, punëtorive, librarisë dhe udhërrëfimeve në qytet, REDO ofron mundësi që dizajnerët të bëhen bashkë në dhe përreth qytetit të Prishtinës.

Edicioni 9 do te mbahet nga 11-13 tetor, 2019.

Linku per artikullin origjinal –
https://eyeondesign.aiga.org/gender-equality-at-design-conferences-by-the-numbers/

Të fundit

Të ngjajshme