136 vite më parë u zbulua filmi fotografik

14 Tetor, 2020 - 11:30 am

Filmi fotografik është një material që përdoret në kamerat fotografike për incizimin e imazheve. Ai është zbuluar për herë të parë nga George Eastman dhe William H. Walker më 14 tetor të vitit 1884, shkruan KultPlus.

Para shpikjes së Eastman dhe Walker, fotografitë merreshin në mënyrë konvencionale duke përdorur një proces të njohur si fotografia “pllaka e lagur”, e cila ishte e patransportueshme diku. Kjo mungesë, e shoqëruar me zbulimin e një emulsioni fotografik me një pllakë të thatë, i dha Eastman idenë për filmin fotografik. Pas shumë eksperimentimesh dhe me ndihmën e Walker, Eastman përfundimisht zhvilloi një shtresë dhe një metodë për ta aplikuar atë në letër. Letra e veshur që ata zhvilluan u bë subjekt i patentave ‘470 dhe’ 594.

Shpikja e filmit fotografik dhe montimi i tij pasues në një mbajtës rrotullimi në një aparat fotografik revolucionarizoi fotografinë sepse thjeshtoi shumë procesin dhe e bëri atë të lëvizshëm. Miratimi i filmit fotografik, megjithatë, ishte i ngadaltë sepse shumica e fotografëve në atë kohë ishin fotografë të studios, të cilët dëshironin të ruanin mistikën e fotografisë përmes përdorimit të procesit të pllakave të lagura. Vetëm kur Eastman vendosi të shiste filmin e tij fotografik dhe kamerat për publikun në përgjithësi, filmi fotografik u bë i njohur.

Zbulimi i Eastman dhe Walker ka pasur ndikim shumë të madh për kinematografinë botërore./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme