50 vite nga shuarja e piktorit Pablo Picasso

8 Prill, 2023 - 9:27 am

Sot 50 vite më parë vdiq piktori i njohur, Pablo Ruiz Picasso, në Mougins të Francës, shkruan KultPlus.

Picasso ka qenë piktor, projektues grafik dhe skulptor spanjoll, dhe konsiderohet si një nga artistët më të rëndësishëm të shekullit  XX. Ai njihet po ashtu edhe si pioner i kubizmit.

Ai gjatë veprimtarisë së tij i punoi rreth 15.000 piktura, grafika, vizatime, plastika dhe qeramika. Veprat e tij më të shquara janë “Zonjushat e Avinjonit” dhe ” Guernika “.

Puna e tij ka qenë aq me peshë, aq sa ka edhe ndarje të periudhave kohore në bazë të asaj çka ka krijuar Picasso:

periudha blu 1901-1904

periudha rozë 1905-1907

periudha e influencës afrikane 1908-1909

periudha e kubizmit analitik 1909-1912

Periudha e  kubizmit sintetik 1912-1919

Picasso u martua dy herë dhe pati katër fëmijë me tre gra.

Pablo Ruiz Picasso  lindi më 25 tetor 1881 në Malaga./KultPlus.com

Të ngjajshme