Alketa Xhafa Mripa në revistën e famshme Guardian Weekend

7 Gusht, 2018 - 10:23 am

Artistja e artit bashkëkohor, Alketa Xhafa Mripa ka zënë vend në revistën e famshme Guardian Weekend.

Portreti i saj shpërfaqet si grua që ka luajtur një rol të madh në ndihmën për të siguruar një pozitë më të mirë për mijëra gra të dhunuara gjatë luftës së fundit në Kosovë, duke e përmendur kontributin e saj në fitoren historike për pensionet ndaj viktimave të dhunës seksuale.

Xhafa Mripa është e njohur për instilacionin e saj “Thinking of You”, “Mendoj për Ty”, ku në shenjë solidariteti u varën fustane dhe funde për t’u dhënë zë këtyre viktimave.

Fotografia është realizuaar nga Richard Saker. Alketa Xhafa-Mripa është një artiste bashkëkohore kosovare me banim në Londër, Britani e Madhe. Ajo ka përfunduar studimet në “Central Saint Martins” dhe Histori të Artit në “Tate Modern”, Londër. Artistja e artit konceptual e ka transformuar stadiumin e futbollit në një instalacion arti, me mijëra fustane, duke e përmendur kontributin e saj në fitoren historike për pensionet ndaj viktimave të dhunës seksuale.

Artistja, 35 vjeçare zgjedhi fustanet ose fundet për të simbolizuar brishtësinë dhe delirësinë. Duke i vendosur 5 mijë fustane në telin e rrobave, “Rrobat e papastra në publik”, është mënyra për të treguar çështjet private në publik, por në rast se rrobat janë të pastra, të lara, si femrat që shpëtuan të cilat janë të pastra, ato nuk mbajnë asnjë njollë”, ka thënë ajo për një intervistë në Londër.

“Dua që këto mijëra fustane të iu godasin me realitetin që ndodhi dhe dua që njerëzit të flasin për të. Instalacioni mund të shtrëngohet nga secili, pavarësisht gjuhës së tyre”, ka thënë ajo. Alketa Xhafa – Mripa ka përfunduar studimet në “Central Saint Martins” dhe Histori të Artit në “Tate Modern”, Londër.

Gjatë kohës së luftës ajo u kthye në refugjate dhe prej atëherë ka shfaqur punën e saj në ekspozita në mbarë Evropën, duke përfshirë Berlinin, Londrën, Italinë, Portugalinë dhe Kosovën e saj të lindjes, ku ajo fitoi njohje më të gjerë për instalimin e saj artistik ‘Thinking of You’. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme