Baruti në Pavilionin e arkitektit të famshëm Le Corbusier

8 Gusht, 2017 - 12:50 pm

Financuar nga komuna e Cyrihut , Baruti gëzon ekskluzivitetin të jetë pjesë e projektit artistik të realizuar nga tre artistët zviceran: Roland Roos, Malte Beutler, dhe Luc Scherer, shkruan KultPlus.

Le Corbusier është njëri ndër arkitektët më të rëndësishëm në botë, i cili ka lindur në Zvicër, por ka jetuar pjesën më të madhe të jetës së tij në Francë, shkruan KultPlus. Le Corbusier ishte pionier i arkitekturës moderne sepse ishte ndër të parët që ndertoi me beton dhe çelik.

Financuar nga komuna e Cyrihut , Baruti gëzon ekskluzivitetin të jetë pjesë e projektit artistik të realizuar nga tre artistët zviceran: Roland Roos, Malte Beutler, dhe Luc Scherer. Pavilioni në Seefeld, ku është vendosur qendra e thirrjeve e Barutit, është objekti i fundit i projektuar nga Le Corbusier, në vitet 1965 deri në 1967, ku vizitorë nga e gjithë bota vijnë në Cyrih enkas për këtë objekt.

Zakonisht ky Pavillion përdoret si sallë ekspozitash ku janë paraqitur shumë herë jeta dhe veprat e krijuesit Le Corbusier. Ndërsa prej datës 03.08.2017 – 29.10.2017 ky objekt do të shfrytëzohet nga punëtorët e Barutit të cilët zakonisht punojnë nga Kosova për Zvicër dhe Gjermani. E gjithë infrastruktura në Pavilion, është imituar identik siç janë filialet e Barutit në Kosovë (tavolinat e punës,muret, logo, ngjyrat, dizajni etj).

Artistët me këtë projekt kanë dashur të drejtojnë fokusin tek puna që në fakt drejtohet nga Zvicra por fuqia punëtore punon nga një vend tjetër i botës. Në këtë mënyrë ju mundësohet qytetarëve të Zvicrës që të shohin nga afër punën “outsourcing” që për shumë kend duket si abstrakte.

Gjithë ky projekt e merr një dimension madhështor për arsye se vendi i punës ku do të performojnë 38 punëtorë të Barutit është arkitektura e Le Corbusier. Objekti ndodhet në vendin më të bukur në Cyrih Seefeld. Liqeni është dy minuta larg, Chinawiese shihet, dhe deri tani nuk ka qenë asnjëherë ndonjë kompani që ju ka mundësuar të performojë në këtë objekt. Kjo i bie që kjo zhvendosje është unike në historinë 50 vjeçare të Pavillonit.

Vizitorët në Pavilion do të kenë mundësinë që të shohin punën e punëtoreve nga Prishtina nga një perspektive tjetër. Pasi ata janë mësuar që vetëm t’ua dëgjojnë zërin atyre punëtoreve, por asnjëherë nuk e kanë parë njeriun pas këtyre telefonatave./KultPlus.com

Të ngjajshme