Fjalët e Frida Kahlo drejtuar bashkëshortit të saj, shembulli më i mirë

19 Tetor, 2020 - 2:12 pm

Frida Kahlo de Rivera e lindur si Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón, ishte një piktore meksikane e njohur autoportretet e saj.

Jeta e Frida Kahlo filloj dhe mbaroj në Mexico City, në shtëpinë e saj, e cila është e njohur si “La Casa Azul,” Shtëpia e kaltër. Vepra e saj ka qenë e njohur ndërkombëtarisht si simboli i traditave meksikane kombëtare dhe autoktone, dhe nga feministet për përshkrimin e saj pa kompromis të përvojës dhe formë femërore.

Po ju sjellim fjalët që Frida ja drejtoi burrit të saj:

“Unë nuk po të kërkoj të më puthësh, as të më kërkosh falje kur mendoj se gabon. As nuk do të të kërkoj të më përqafosh kur më duhet më së shumti.

Unë nuk të kërkoj të më thuash sa e bukur jam edhe nëse është një gënjeshtër, as të më shkruash ndonjë gjë të bukur. As nuk do të të kërkoj të më telefonosh për të më treguar se si shkoi dita jote, as të më thuash sa shumë të mungoj.

Nuk ju lutem të më falënderoni për gjithçka që bëjë për ju, as të kujdeseni për mua kur shpirti im është thyer, dhe natyrisht, unë nuk do t’ju kërkoj të më mbështesni në vendimet e mia. Unë madje nuk do t’ju kërkoj të më dëgjoni kur të kem një mijë histori për të të treguar. Unë nuk do të kërkoj që të bësh asgjë, madje as të jesh pranë meje përgjithmonë.

Sepse nëse duhet të të pyes, nuk e dua më.”

Kujtojmë që më 1922 Kahlo u takua me Diego Riverën, një prej artistëve më të suksesshëm të Meksikës, pasi që u takuan Kahlo kërkoi nga Diego të gjykoj se a shfaqin talent të mjaftueshëm pikturat e saj për të, që të vazhdoj karrierën e saj si një artiste. Rivera u përgjigj se ishte i impresionuar nga puna e saj. Kahlo pas pak e nisi lidhjen me Diego Riverën, pavarësisht faktit se ai ishte 42 vjeçar. Ai në atë kohë u konsiderua tërheqës për femrat. Kahlo dhe Rivera u martuan në një ceremony të civilizuar te qytetit Coyoacan , më 21 gusht 1929. Nëna e saj ishte kundër martesës së tyre, dhe të dy prindërit iu referuan si “martesa mes elefantit dhe pëllumbit”, duke iu referuar diferencës në përmasat e çiftit: Rivera ishte i gjatë dhe mbipeshë ndërsa Kahlo ishte e imët dhe e brishtë./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme