Fotografi të rralla të Durrësit në vitin 1913-të (FOTO)

24 Nëntor, 2017 - 6:51 pm

Në vitin 1913, Auguste Leon dhe Jean Brunhes u nisën për një ekspeditë të fotografisë nëpër Ballkan.

Mes tjerash, ata vizituan edhe Shqipërinë, për të dokumentuar jetën e qytetarëve, zakonet, traditat, kostumet, religjionin e tyre, dhe e dokumentuan atë me anë të fotografive dhe portreteve në disa qytete.

Për dyshen, myslimanët dhe katolikët e asaj kohe në Shqipëri ishin të një interesi të veçantë. Fotografitë janë të rralla por të bukura për tu parë në Shqipërinë e sotme, shkruan KultPlus.
Brunhes madje ishte edhe drejtor shkencor i Archives de la Planete, i ftuar nga Albert Khan. Ai vdiq në vitin 1930-të, pasi udhëtoi në Ballkan, në Kanada, në Spanjë, në Libi, në Siri e në Francë.

Sonte po i sjellim disa fotografi nga Durrësi i tetorit të vitit 1913-të. Para disa ditësh sollëm Prishtinën dhe Prizren.

Në vitin 1912-të, shteti shqiptar u bë i pavarur. Ky do të ishte një vit plot ngjarje në Rumeli.

Nga gushti, Qeveria Otomane e pranoi autonominë e Shqipërisë. Shqipëria e shpalli pavarësinë në nëntor të 1912-tës, me shpërthimin e Luftës së Parë Ballkanike – liga Ballkanike kundër Perandorisë Otomane. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme